Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV akkoord met cao leerlingenvervoer, staking FNV'ers gaat door

CNV akkoord met cao leerlingenvervoer, staking FNV'ers gaat door

UTRECHT (ANP) - Leden van vakbond CNV Vakmensen hebben ingestemd met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. Ze gaan akkoord met de afspraken die vorige week zijn gemaakt met werkgeversverbond KNV Zorgvervoer en Taxi.

Vakbond FNV wees de voorstellen eerder al af en doet dat dinsdag opnieuw. Leden van die bond staken woensdag, dit gaat door. "Die andere vakbond gaat akkoord met iets wat nog helemaal niet goed is uitonderhandeld, dus ze weten niet waar ze voor gaan tekenen. Bovendien blijven onze leden strijden voor volledige loondoorbetaling bij ziekte. Onbegrijpelijk dat een vakbond pikt dat werknemers gestraft worden als ze door ziekte niet kunnen werken", laat FNV-bestuurder Meindert Gorter weten.

De cao geldt onder meer voor chauffeurs die kinderen van hun huis naar het speciaal onderwijs of de dagbesteding en terugbrengen. Zij hielden zo'n anderhalve week geleden een regionale staking in vier provincies. De werkgevers en de vakbonden gingen daarna opnieuw met elkaar om tafel. Daarna kwam KNV met een nieuw bod, waar CNV positief over was en dat nu ook door de achterban is aangenomen.

Kwalijk

In een verklaring zegt KNV-voorzitter Bertho Eckhardt: "We hopen dat FNV alsnog meedoet en afziet van de stakingen. Het zou ons verbazen wanneer deze stakingen toch doorgezet worden nu er een geldige cao ligt. Natuurlijk mogen FNV-leden staken, dat is hun recht. Maar voor mensen die afhankelijk zijn van zorgvervoer, bijvoorbeeld leerlingen in het speciaal basisonderwijs en mensen met een beperking, is deze staking echt kwalijk."

In de cao van CNV en KNV staat dat de salarissen van de chauffeurs volgend jaar met 8 procent stijgen en het jaar erna met 4 procent. Werkgevers mogen pauzes voortaan alleen nog inhouden als de chauffeur daadwerkelijk pauze heeft gehad. Verder krijgen chauffeur meer salaris doorbetaald in de eerste weken waarin ze ziek zijn, dit stijgt van 70 naar 80 procent van hun loon.

Meer uit Binnenland

OM eist opnieuw levenslang tegen verdachten moord Derk Wiersum

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum.

13 minuten geleden
Extinction Rebellion: blokkade A12 zaterdag gaat door

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. De activisten zeggen dat ze vrijdag hebben gesproken met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag, maar dat dit niets heeft opgeleverd.

20 minuten geleden
Hogere prijs voor medicijnen die weinig opleveren wegens tekorten

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten.

46 minuten geleden
Nederlandse F-35's in Polen voor bescherming oostgrens van NAVO

DEN HAAG (ANP) - De eerste drie Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen zijn vrijdag in Polen aangekomen om daar de komende twee maanden het oostelijk deel van het NAVO-luchtruim te bewaken. De rest volgt later deze dag. In totaal worden acht straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Malbork gestationeerd.

48 minuten geleden
Spoedeisende hulpartsen: sluitingen zijn 'teken aan de wand'

DEN HAAG (ANP) - De toegankelijkheid van de spoedeisende zorg staat onder druk, zegt voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Vrijdag meldde het Isala ziekenhuis in Meppel dat de spoedeisende hulp (SEH) daar voor zeker twee maanden in de nacht dicht moet, vanwege een tekort aan dokters. Baden noemt het "een teken aan de wand".

1 uur geleden
Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

GRONINGEN (ANP) - Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is "een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten." Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht.

1 uur geleden
Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

HOOGHALEN (ANP) - Kamp Westerbork zoekt 1,5 miljoen knopen voor een monument voor Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Naar schatting werden in die tijd in concentratiekampen 1,5 miljoen kinderen om het leven gebracht. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé geeft vrijdag op middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg het startsein voor de knopeninzameling, aldus een woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

1 uur geleden