
CNV: 1,5 metereconomie vaak onhaalbaar op werkvloer
UTRECHT (ANP) - De 1,5 metereconomie is nauwelijks haalbaar op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV in alle marktsectoren. "Bij de transportsector, de havens, land- en tuinbouw, het openbaar vervoer en bij rederijen. In vrijwel alle sectoren is de 1,5 meter nauwelijks haalbaar in de praktijk. De RIVM-regels worden mondjesmaat nageleefd. Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is uitermate complex," zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
"Onze leden voelen de spagaat om enerzijds productie te draaien en anderzijds aan veiligheidsvoorschriften te voldoen. Het draaien van productie wint het dan al snel, ook onder druk van de werkgever. Veel leden verwachten dat hun bedrijf deze crisis niet overleeft."
Met name bij de drukbezochte bouwmarkten is volgens de vakbondsvoorzitter een veilige werkomgeving ver te zoeken: "Er zijn wel afspraken over veiligheid maar kleinere bouwmarkten zien af van een beveiliger voor de deur,’ stelt Fortuin. "Veel medewerkers hebben bovendien te maken met agressie van klanten." Fortuin vindt de situatie in bouwmarkten onacceptabel: "Zeker omdat ze nu zo’n topomzet draaien. Wij pleiten voor striktere handhaving van de gemaakte afspraken. Voor een deurbeleid met beveiliging. Momenteel zijn veel bouwmarkten een broeinest voor coronaverspreiding."
Het CNV vindt dat veiligheid boven de bedrijfsomzet moet staan: "We begrijpen dat ondernemers ook onder druk staan. Maar dit mag nooit ten koste gaan van de gezondheid van medewerkers. Medewerkers moeten daarom nauw worden betrokken bij alle protocollen die nu worden ontwikkeld. Zij kennen de situatie op de werkvloer het best van iedereen. Geen veilige werkplek? Dan geen staatssteun."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen herdenken in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995. Op de Lange Voorhout zijn zij samengekomen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
1 uur geleden