Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNN: Qatar doet voorlopig geen nieuwe investeringen in Rusland

CNN: Qatar doet voorlopig geen nieuwe investeringen in Rusland

DOHA (ANP) - Qatar zal voorlopig geen nieuwe investeringen meer doen in Rusland. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, in een interview met nieuwszender CNN. Het olie- en gasrijke land wacht volgens de minister met investeringen totdat er meer "duidelijkheid is over de stabiliteit" van de situatie rond Oekraïne.

"Op dit moment denken we met de huidige situatie niet aan nieuwe investeringen daar. Zelfs in Europa, totdat we enige duidelijkheid hebben over de stabiliteit van de situatie. Nou ja, niet heel Europa, maar de gebieden waar we voelen dat er spanningen zijn of we enig politiek risico lopen, want we moeten het bekijken vanuit alle dimensies", aldus Al-Thani.

Het staatsinvesteringsfonds Qatar Investment Authority (QIA) heeft aanzienlijke investeringen gedaan in het Russische olieconcern Rosneft. Die investeringen zijn volgens Al-Thani gedaan op basis van "commerciële beoordelingen en worden voortgezet", maar zullen voorlopig niet toenemen.

Open communicatiekanalen

Hoewel Qatar tegen elke vorm van agressie of het gebruik van macht tegen een soeverein land is, zei de minister van Buitenlandse Zaken dat hij zijn communicatiekanalen met alle partijen heeft opengehouden. Hij verklaarde regelmatig met zijn Russische en Oekraïense collega's te spreken om "onze hulp of bijdrage aan te bieden om de situatie te de-escaleren en een einde te maken aan deze oorlog". Al-Thani had onlangs in Moskou een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De minister gelooft, op basis van zijn gesprek met zijn Russische collega, dat Rusland bereid is in te gaan op de eisen die het heeft gesteld. "In hoeverre de Oekraïense regering bereid is toe te geven aan die eisen, dat is aan de Oekraïense regering en het Oekraïense volk. We moeten ons concentreren op een staakt-het-vuren, humanitaire corridors en het brengen van humanitaire hulp aan Oekraïne in plaats van dat dit conflict op het slagveld wordt uitgevochten", aldus Al-Thani.

Qatar heeft vaak een bemiddelende rol gespeeld bij het de-escaleren van conflicten en het aan tafel brengen van tegenstanders, met name tussen de Taliban en de Verenigde Staten en tussen het Westen en Iran. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken is dat beleid "de beste weg vooruit".

Meer uit Financieel

Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

4 minuten geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

36 minuten geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

1 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

1 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

2 uur geleden