Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNN: China meldde in februari te laag aantal coronabesmettingen

CNN: China meldde in februari te laag aantal coronabesmettingen

CORONAVIRUSATLANTA (ANP) - De Chinese overheid meldde in februari lagere aantallen coronabesmettingen dan er in werkelijkheid waren vastgesteld. Dat werd al lang vermoed, maar de Amerikaanse nieuwszender CNN bericht dat dinsdag op basis van gelekte documenten van de dienst voor infectieziektenbestrijding van de provincie Hubei, met onder meer de miljoenenstad Wuhan waar het coronavirus voor het eerst de kop op stak.

Op 10 februari meldden de Chinese autoriteiten dat het dodelijke longvirus bij nog eens 2478 personen was vastgesteld. Daarmee kwam het officiële wereldwijde aantal besmettingen tot boven de 40.000. Minder dan 400 gevallen waren tot dan toe buiten China vastgesteld.

In werkelijkheid was het aantal nieuwe besmettingen alleen al in de provincie Hubei meer dan twee keer zo hoog dan het landelijke aantal dat de nationale autoriteiten op 10 februari meldden. In het gelekte rapport van de autoriteiten in Hubei, geclassificeerd als een intern en vertrouwelijk document, staat dat er op die dag in de provincie bijna 6000 nieuwe gevallen waren gemeld. Volgens CNN gaat het om het gevoeligste lek tot nu toe omtrent de Chinese reactie op de uitbraak van het coronavirus begin dit jaar.

De Chinese regering heeft altijd stellig ontkend dat het informatie over de corona-uitbraak heeft achtergehouden. Onder meer de Verenigde Staten beschuldigden de Chinese autoriteiten daarvan. Andere landen, zoals Australië, eisten tot woede van Peking dat er onafhankelijk internationaal onderzoek naar de uitbraak zou worden gedaan.

Hoewel de gelekte documenten geen bewijs zijn dat de Chinese autoriteiten bewust lagere aantallen meldden dan er in werkelijkheid waren, laat het rapport volgens CNN wel zien dat er in feite een groot verschil is tussen wat de Chinese overheid in februari wist en wat er aan het publiek werd verteld.

Meer uit Buitenland

Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

6 minuten geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

25 minuten geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

28 minuten geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

2 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

2 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

3 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

4 uur geleden