Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Clubarts Van Eijck ziet geen bewijs dat sluiten stadion helpt

Clubarts Van Eijck ziet geen bewijs dat sluiten stadion helpt

ROTTERDAM (ANP) - Clubarts Casper van Eijck van Feyenoord vindt dat de overheid wel erg makkelijk heeft besloten om sportwedstrijden voorlopig zonder publiek af te werken. Van Eijck was juist begonnen aan een onderzoek waarmee hij wil aantonen dat de kans op coronabesmettingen in een voetbalstadion heel klein is. "We hebben nu al informatie binnen die daarop wijst", zegt de gerenommeerde clubarts, die ook als chirurg werkt in het Erasmus MC.

Feyenoord speelde afgelopen zondag tegen ADO Den Haag en de week ervoor tegen FC Twente in De Kuip met steeds 13.000 mensen op de tribunes. "Van alle mensen in de regio die recent besmet blijken te zijn, hebben er slechts vijf bij de GGD aangegeven dat ze tegen Twente in het stadion zaten. Dat is geen noemenswaardig aantal", zegt Van Eijck. "We onderzoeken nu of ze allemaal hetzelfde type virus hebben, want dat zou erop wijzen dat ze in De Kuip besmet zijn geraakt. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk."

Toch besloot het kabinet maandag om in ieder geval voor drie weken geen publiek toe te laten bij sportwedstrijden, zowel bij de profs als de amateurs. "Sporten zonder publiek is een relatief makkelijke maatregel, maar de consequenties zijn vergaand", aldus Van Eijck. "Of het een juist besluit is? Ik ben daarin geen expert, ik kan dat niet goed overzien. En de volksgezondheid staat altijd voorop, laat dat duidelijk zijn. Maar ik weet wel dat het zeer de vraag is of het tot meer besmettingen leidt als je zonder klachten een voetbalwedstrijd bezoekt."

'Krijg de Kuip weer vol!'

Omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt, is Van Eijck in samenwerking met een virologe, de GGD, de gemeente Rotterdam, de TU Delft en de universiteit in Wageningen het onderzoek 'Krijg De Kuip weer vol!' gestart. "Als de KNVB het niet doet, dan doen wij het wel. Het is jammer dat dit initiatief niet eerder is genomen. Zeker in een bedrijfstak als de voetballerij hadden mensen hier misschien eerder over moeten nadenken. We hadden dit onderzoek al direct bij het begin van de competitie moeten starten. Niet alleen bij Feyenoord, maar waarom ook niet bij pakweg FC Emmen en Fortuna Sittard? Dan hadden we al meer data kunnen aanleveren."

Het onderzoek gaat door, ook nu Feyenoord op 18 oktober in een leeg stadion de stadsderby tegen Sparta speelt. "We kunnen nu al een mooie conclusie trekken", zegt Van Eijck, die over een week ook een beeld denkt te hebben van het aantal mogelijke besmettingen bij het duel met ADO. "Als het zo doorgaat, denken we te kunnen aantonen dat niemand besmet raakt in een stadion."

Meer uit Voetbal

Girona weer tweede na zege op Rayo Vallecano

GIRONA (ANP) - Girona staat weer tweede in La Liga na de zege op Rayo Vallecano. De Catalaanse club won met 3-0 in eigen huis door een doelpunt van Viktor Tsyhankov en twee late treffers van Sávio.

7 uur geleden
Dybala helpt AS Roma met hattrick aan zege op Torino

ROME (ANP) - Vier dagen na de uitschakeling van Feyenoord in de Europa League heeft AS Roma een 3-2-overwinning geboekt op Torino. Paulo Dybala tekende voor alle treffers van de thuisploeg. Roma-verdediger Dean Huijsen maakte een eigen doelpunt.

10 uur geleden
Bayern München stelt Eberl aan als algemeen directeur sport

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München heeft Max Eberl aangesteld als algemeen directeur sport. De 50-jarige oud-speler, die een contract tekende tot de zomer van 2027, gaat samenwerken met de huidige technisch directeur Christoph Freund.

12 uur geleden
Scheidsrechter Gözübüyük fluit topper tussen PSV en Feyenoord

ZEIST (ANP) - Scheidsrechter Serdar Gözübüyük heeft zondag de leiding bij de topper tussen PSV en Feyenoord. De wedstrijd in Eindhoven tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst begint om 14.30 uur.

12 uur geleden
Tomasson eerste buitenlandse bondscoach Zweedse voetbalelftal

STOCKHOLM (ANP) - Jon Dahl Tomasson is aangesteld als bondscoach van het Zweedse voetbalelftal. De 47-jarige Deen, die in Nederland actief was als speler en trainer, is de eerste buitenlandse coach van de Zweden.

12 uur geleden
Everton krijgt vier punten terug na beroep tegen puntenmindering

EVERTON (ANP) - Everton heeft zonder te spelen vier punten erbij gekregen. De Engelse voetbalclub tekende met succes beroep aan tegen de eerder opgelegde aftrek van tien punten voor het overtreden van de financiële regels. Die straf is nu verminderd tot zes punten, hebben de club en de Premier League bekendgemaakt.

15 uur geleden
Overmars niet in beroep bij het CAS tegen wereldwijde schorsing

ANTWERPEN (ANP) - Marc Overmars gaat niet in beroep bij het internationale sporttribunaal CAS tegen de door de wereldvoetbalbond FIFA opgelegde wereldwijde schorsing. Dat heeft zijn woordvoerder Frank Neervoort bevestigd na eerdere berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

15 uur geleden