Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Clubarts Feyenoord: alles valt of staat met gedrag supporters

Clubarts Feyenoord: alles valt of staat met gedrag supporters

ROTTERDAM (ANP) - Clubarts Casper van Eijck van Feyenoord hoopt met zijn onderzoek 'Krijg De Kuip weer vol!' aan te tonen dat de voetbalstadions best voller kunnen, mits iedereen zich houdt aan de afspraken. "Alles valt of staat met het gedrag van de supporters", zei Van Eijck bij de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen ADO Den Haag.

Van Eijck, die ook als chirurg werkt in het Erasmus MC, heeft het onderzoek samen met een virologe, de GGD, de gemeente Rotterdam, de TU Delft en de Wageningen Universiteit opgezet. Zondag was de eerste test. Het personeel van de club en het stadion kon zich vooraf vrijwillig laten testen. Bij de volgende thuiswedstrijd van Feyenoord, over twee weken tegen stadgenoot Sparta, kunnen ook de fans dat laten doen.

"De buisjes waren in 1,5 uur op, dat geeft wel aan hoe betrokken iedereen is", zegt Van Eijck. "We maken niet gebruik van de reguliere testcapaciteit die wordt gebruik voor mensen met symptomen van het coronavirus. Het duurt daarom iets langer tot de uitslag bekend is, maar de mensen horen dat nog steeds snel."

App

Het belangrijkste onderdeel van het onderzoek is een app, waarin fans voor bezoek aan het stadion een aantal vragen moeten invullen. "We vragen ze of ze symptomen of klachten hebben die ook maar enigszins wijzen op een mogelijke besmetting. Is het antwoord 'ja', dan kan je je seizoenkaart beter even aan een ander geven. Zo niet, dan weten we dat ze in principe niet besmettelijk naar het stadion zijn gekomen. In de dagen na de wedstrijd gaan we de bezoekers ook volgen, om te onderzoeken of ze tijdens de wedstrijd wellicht besmet zijn geraakt. Er is een enorme variatie aan virussen en de immunologen in Erasmus kunnen heel goed identificeren welk virus iemand heeft en waar die is opgelopen."

Volgens Van Eijck worden door de autoriteiten soms beslissingen genomen zonder dat daar bewijs voor is. "Wij generen nu heel veel data, die de beleidsmakers 'tools' geven om beslissingen te nemen. Nu worden die soms genomen omdat mensen denken dat het zo moet, maar zonder bewijs."

Van Eijck denkt dat het kan, een volle Kuip zonder het risico op besmettingen. "We hopen aan te tonen dat een voetbalwedstrijd in de buitenlucht niet leidt tot meer besmettingen als iedereen zich normaal gedraagt. Kijk, als de GGD nu merkt dat er na een wedstrijd van Feyenoord veel meer besmettingen zijn, dan zit er niets anders op dan te zeggen: we gaan zonder publiek spelen of met een heel gereduceerd aantal. Maar ik denk dat je het stadion kan vullen als iedereen zich aan de afspraken en regels houdt."

Meer uit Voetbal

Puntenverlies koploper Internazionale zonder grote gevolgen

MILAAN (ANP) - Internazionale heeft voor de zesde keer dit seizoen puntenverlies geleden in de Serie A. De koploper wist in eigen stadion niet te winnen van Cagliari, de nummer 14: 2-2.

12 uur geleden
Anderlecht klopt Union en neemt koppositie over

BRUSSEL (ANP) - Anderlecht heeft de koppositie in de play-offs om de Belgische titel overgenomen van Union. De ploeg van coach Brian Riemer versloeg Union met 2-1 en passeert de club uit Sint-Gillis in Brussel daarmee ook in de ranglijst van de play-offs.

13 uur geleden
NEC weet week voor bekerfinale thuis niet te winnen van PEC

NIJMEGEN (ANP) - NEC is er een week voor de bekerfinale niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle te winnen. De Nijmegenaren kwamen op eigen veld niet verder dan 2-2.

13 uur geleden
Speler N'Dicka van AS Roma onwel, duel met Udinese gestaakt

UDINE (ANP) - De wedstrijd in de Serie A tussen Udinese en AS Roma is gestaakt nadat voetballer Evan N'Dicka van Roma onwel was geworden. De in Frankrijk geboren verdediger ging in de tweede helft van het duel plotseling naar de grond en werd na korte behandeling ter plekke met brancard van het veld gedragen. Het stond op dat moment 1-1.

13 uur geleden
Trainer Alonso denkt dat doorbreken hegemonie Bayern gezond is

LEVERKUSEN (ANP) - Xabi Alonso, de trainer van Bayer Leverkusen, denkt dat het goed is dat de hegemonie van Bayern M√ľnchen eindelijk doorbroken is. Leverkusen werd zondag voor het eerst landskampioen, na elf titels op een rij voor Bayern.

14 uur geleden
Trainer Oosting baalt van tweede helft van FC Twente

AMSTERDAM (ANP) - Trainer Joseph Oosting had na de nederlaag van FC Twente bij Ajax (2-1) geen goed woord over voor het spel van zijn ploeg in de tweede helft. "Ik herkende mijn team totaal niet", zei hij. "Ajax veranderde van systeem en ging met vier verdedigers spelen. Maar zo ingewikkeld hoeft dat toch niet te zijn?"

14 uur geleden
Van 't Schip ziet tactische omzettingen goed uitpakken voor Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Trainer John van 't Schip zag zijn tactische aanpassing goed uitpakken in het thuisduel van Ajax met FC Twente (2-1). Hij stapte na rust af van een systeem met vijf verdedigers en liet Kenneth Taylor niet meer als linksback maar als aanvallende middenvelder voetballen. "Op die manier hebben we het duel omgebogen", erkende de coach.

14 uur geleden