Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cloud en telefoonverkopen in beeld bij cijfers techbedrijven

Cloud en telefoonverkopen in beeld bij cijfers techbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Drie van de grootste techbedrijven ter wereld komen dinsdag na het sluiten van Wall Street met hun kwartaalcijfers. Bij Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Microsoft zal sterk worden gekeken naar de groei van clouddiensten. Voor beide bedrijven wordt dat onderdeel steeds belangrijker, nu ondernemingen meer en meer kiezen voor werken op meerdere locaties en dat mogelijk moeten maken. Bij Apple gaat de aandacht zoals altijd uit naar de iPhoneverkopen, al krijgt ook daar de dienstentak veel aandacht.

Google is al jaren een van de grote spelers in de wereldwijde markt voor cloudruimte. Daar kan het techbedrijf nog verder groeien, net als bij diensten voor bedrijven zoals mail, chat en samenwerkingssoftware. Verder gaat de blik van beleggers en analisten naar de winst die Google met de verkoop van advertenties wist te behalen. Nog altijd komt het merendeel van de omzet van de onderneming daar namelijk vandaan.

Ook Microsoft speelt al een grote rol in de cloud met zijn Azure-diensten. Het bedrijf presenteerde onlangs de nieuwste versie van zijn besturingssysteem Windows, dat ook volledig in de cloud kan draaien. Daarmee speelt Microsoft in op bedrijven die thuiswerken willen aanbieden of het lastig vinden om alle software op verschillende soorten computers te laten draaien. Verder zijn de verkopen van Windows en productiviteitssoftwarepakket Office altijd belangrijk, net als de nieuwste Xbox-spelcomputer. Die heeft sinds zijn introductie al last van het wereldwijde chiptekort waardoor er meer vraag is naar de spelcomputers dan Microsoft er kan maken.

Bij Apple ten slotte wordt altijd gekeken naar de iPhoneverkopen. Volgens analisten lijkt de vraag daarnaar in de afgelopen periode groter te zijn geweest dan in dezelfde periode in eerdere jaren. Ook introduceerde Apple een nieuwe Mac-desktopcomputer en gaat de aandacht weer naar de dienstentak. Met onder meer video- en muziekstreaming, maar ook betaaldiensten, verdient Apple steeds meer aan de gebruikers van zijn hardware buiten de aankoop van een nieuwe computer, tablet of telefoon om.

Meer uit Financieel

Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

4 minuten geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

23 minuten geleden
Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

45 minuten geleden
De Hypotheker: hypotheekrente voor langere duur zakt dit jaar nog

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De rentes op hypotheken van langere duur gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

1 uur geleden
Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een opsplitsing van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is "dringend nodig" en zou de koers van het aandeel een flinke impuls kunnen geven. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi in een rapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

1 uur geleden
Duitse export stijgt in april, maar krachtig herstel blijft uit

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in april weer gestegen na de forse daling in maart. Het herstel van de uitvoer van de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt goed nieuws, maar is volgens ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski te zwak om echt voor opluchting te zorgen. Ook zijn er volgens hem zeer weinig tekenen van een sterker herstel in de komende maanden.

1 uur geleden
Topman AF-KLM: kijken naar vervanging meer oudere toestellen

ISTANBUL (ANP) - Air France-KLM wil nog meer verouderde toestellen voor de langere afstand gaan vervangen door brandstofzuinigere vliegtuigen nu de luchtvaart sterk herstel laat zien van de coronacrisis en er weer veel meer vraag is naar reizen. Dat heeft topman Ben Smith van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gezegd tegen persbureau Bloomberg op de jaarlijkse vergadering van brancheorganisatie IATA in de Turkse stad Istanbul.

2 uur geleden