Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cliteur: het ziet er heel erg donker uit voor FVD

Cliteur: het ziet er heel erg donker uit voor FVD

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Cliteur is somber over Forum voor Democratie. Het ziet er "heel erg donker uit" na het opstappen van partijleider Thierry Baudet. "Het is heel erg dramatisch. Het is verschrikkelijk en een treurige gang van zaken", aldus een van de grondleggers van de partij.

Hij vindt het "tragisch" wat er is gebeurd de afgelopen dagen. Baudet kondigde maandag plotseling aan geen lijsttrekker meer te willen zijn. Er is een conflict ontstaan in de partij over de jongerenbeweging JFVD en haar voorzitter Freek Jansen. De JFVD kwam dit weekeinde opnieuw in opspraak met antisemitische en racistische appjes.

Het bestuur van de JFVD trad daarna tijdelijk terug en er werd een onderzoek aangekondigd. Maar voor een deel van de partij was dat niet genoeg. Het Amsterdamse gemeenteraadslid en senator Annabel Nanninga eiste een "volledige sanering" van de jongerenbeweging, die al eerder met extreemrechtse appgroepen in opspraak was gekomen. Ook Rob Roos, lid van het Europees Parlement voor Forum, was ontevreden. Hij had liever gezien dat de club helemaal was "opgedoekt".

Crisisberaad

Maandag was er de hele dag crisisberaad. Een deel van de critici van de JFVD wil ook af van Freek Jansen, die nummer zeven staat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zou een stap te ver geweest zijn voor Baudet. Die liet aan het eind van de middag weten te zullen opstappen als lijsttrekker. Hij blijft wel partijvoorzitter en lid van de Tweede Kamer. Later meldde de partij dat Jansen zijn plek op de kandidatenlijst had opgegeven.

Een deel van de top van de partij kwam na de terugtrekking van Baudet bijeen in een hotel in Tiel. Na afloop maakte vicevoorzitter Lennart van der Linden bekend dat de jongerenbeweging op afstand is gezet zolang het onderzoek duurt. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door onder anderen Cliteur en Wybren van Haga, onafhankelijk Kamerlid en kandidaat voor FVD.

Mentor

Cliteur vindt het verschrikkelijk dat de partij zo in de problemen is geraakt door die "volstrekt absurde apps". Er moet goed gekeken worden wat er met de jongerenbeweging moet gaan gebeuren, aldus de voormalige fractievoorzitter van Forum in de Eerste Kamer. Hij heeft er begrip voor dat de JFVD op afstand is gezet. "Er zat niks anders op."

Cliteur geldt als mentor van Baudet en een lichting jonge conservatieve geestverwanten. Deze zomer gaf hij het fractievoorzitterschap van Forum in de senaat op omdat hij zich de laatste anderhalf jaar voor hij met emeritaat gaat, wil kunnen wijden aan zijn werk op de Leidse rechtenfaculteit.

Meer uit Politiek

Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden
Levering F-16's waarschijnlijk, maar besluit moet nog komen

DEN HAAG (ANP) - Het is waarschijnlijk dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren, laat defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag doorschemeren na afloop van de ministerraad. Nederland heeft al toegezegd Oekraïense piloten te trainen in de toestellen "en dan ga je ervan uit dat Oekraïne op enig moment ook gaat vliegen met de F-16. Dat vergt wel nog een apart besluit". Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Nederland waarschijnlijk toestellen gaat leveren.

2 dagen geleden
Uitwerking spreidingswet toch goedgekeurd door kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de onderliggende wetgeving van de spreidingswet, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na de ministerraad. Het besluit over de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) was vorige week uitgesteld. Volgens de bewindsman was er meer tijd nodig omdat asiel "buitengewoon gevoelig" ligt in de Nederlandse samenleving, de Tweede Kamer en de coalitie. Desondanks is er inhoudelijk niets veranderd aan het wetsvoorstel, geeft hij toe.

2 dagen geleden
Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt

DEN HAAG (ANP) - D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag hoopt dat er een einde komt aan de "glijdende schaal" van bedreigingen en intimidatie van bijvoorbeeld politici en rechters. Volgens haar is het openbare klimaat in Nederland de afgelopen jaren vergiftigd. Zij verwijst onder meer naar PVV-leider Geert Wilders, die al jarenlang de zwaarst mogelijke beveiliging krijgt. "Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar."

3 dagen geleden