Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cliteur: het ziet er heel erg donker uit voor FVD

Cliteur: het ziet er heel erg donker uit voor FVD

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Cliteur is somber over Forum voor Democratie. Het ziet er "heel erg donker uit" na het opstappen van partijleider Thierry Baudet. "Het is heel erg dramatisch. Het is verschrikkelijk en een treurige gang van zaken", aldus een van de grondleggers van de partij.

Hij vindt het "tragisch" wat er is gebeurd de afgelopen dagen. Baudet kondigde maandag plotseling aan geen lijsttrekker meer te willen zijn. Er is een conflict ontstaan in de partij over de jongerenbeweging JFVD en haar voorzitter Freek Jansen. De JFVD kwam dit weekeinde opnieuw in opspraak met antisemitische en racistische appjes.

Het bestuur van de JFVD trad daarna tijdelijk terug en er werd een onderzoek aangekondigd. Maar voor een deel van de partij was dat niet genoeg. Het Amsterdamse gemeenteraadslid en senator Annabel Nanninga eiste een "volledige sanering" van de jongerenbeweging, die al eerder met extreemrechtse appgroepen in opspraak was gekomen. Ook Rob Roos, lid van het Europees Parlement voor Forum, was ontevreden. Hij had liever gezien dat de club helemaal was "opgedoekt".

Crisisberaad

Maandag was er de hele dag crisisberaad. Een deel van de critici van de JFVD wil ook af van Freek Jansen, die nummer zeven staat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zou een stap te ver geweest zijn voor Baudet. Die liet aan het eind van de middag weten te zullen opstappen als lijsttrekker. Hij blijft wel partijvoorzitter en lid van de Tweede Kamer. Later meldde de partij dat Jansen zijn plek op de kandidatenlijst had opgegeven.

Een deel van de top van de partij kwam na de terugtrekking van Baudet bijeen in een hotel in Tiel. Na afloop maakte vicevoorzitter Lennart van der Linden bekend dat de jongerenbeweging op afstand is gezet zolang het onderzoek duurt. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door onder anderen Cliteur en Wybren van Haga, onafhankelijk Kamerlid en kandidaat voor FVD.

Mentor

Cliteur vindt het verschrikkelijk dat de partij zo in de problemen is geraakt door die "volstrekt absurde apps". Er moet goed gekeken worden wat er met de jongerenbeweging moet gaan gebeuren, aldus de voormalige fractievoorzitter van Forum in de Eerste Kamer. Hij heeft er begrip voor dat de JFVD op afstand is gezet. "Er zat niks anders op."

Cliteur geldt als mentor van Baudet en een lichting jonge conservatieve geestverwanten. Deze zomer gaf hij het fractievoorzitterschap van Forum in de senaat op omdat hij zich de laatste anderhalf jaar voor hij met emeritaat gaat, wil kunnen wijden aan zijn werk op de Leidse rechtenfaculteit.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

10 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

11 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

15 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden