Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Clean Air Nederland: hoge prijs sigaretten niet voldoende

Clean Air Nederland: hoge prijs sigaretten niet voldoende

LEIDEN (ANP) - De overheid moet veel meer doen om mensen van het roken af te krijgen, zegt Clean Air Nederland. De organisatie, die zich inzet voor een rookvrije samenleving, reageert op het nieuws dat het kabinet overweegt om de prijs van een pakje sigaretten in 2040 te verhogen tot meer dan 40 euro.

Voorzitter Tom Voeten van Clean Air Nederland noemt de prijsverhoging "een goed plan. Je ziet dat het een prikkel kan zijn om te stoppen, of voor jongeren om er niet aan te beginnen." Maar de overheid zou minstens evenveel moeite moeten doen om het imago van roken te veranderen, zegt Voeten. "Het moet minder normaal worden. Je mag roken op terrassen, op festivals en evenementen: het is nog steeds heel gangbaar in het straatbeeld. Ook dat moet je veranderen om het aantal rokers terug te dringen."

Ook producenten van films en series moeten een "realistischer" beeld geven van roken. "Je ziet nog steeds vooral knappe mannen en vrouwen roken, het wordt in beeld gebracht als een gezellige en rustgevende levensstijl. Dat is niet reëel." Je kunt personages wel laten roken, maar dan moet je ook laten zien dat ze er ziek van worden en sterven, vindt Voeten. Een andere optie is om films en series waarin roken wordt genormaliseerd alleen toegankelijk te maken voor 18-plussers, omdat vooral jongeren beïnvloed raken door wat ze in beeld zien. Voeten vergelijkt nicotine met hard drugs: "het is echt een zware verslaving".

Meer uit Gezond

Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

15 uur geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

2 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

2 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

3 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

4 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

5 dagen geleden