
Claimstichting: Mercedes verbloemt omvang sjoemeldieselschandaal
AMSTERDAM (ANP) - Autofabrikant Mercedes-Benz verhult de ware omvang van het sjoemeldieselschandaal. Dat stelt Stichting Diesel Emissions Justice (SDEJ) die woensdag tegenover de Duitse automaker staat in de rechtszaal. Uit onafhankelijk onderzoek en data-analyse zou volgens de claimstichting naar voren komen dat het aantal sjoemeldiesels van Mercedes in Nederland ruim tien keer zo groot is als het bedrijf claimt.
Sinds Mercedes in 2017 aankondigde haar verantwoordelijkheid te zullen nemen in het sjoemeldieselschandaal, riep het Duitse bedrijf in totaal ruim 12.000 voertuigen terug voor aanpassingen. Tegelijkertijd rijden er in Nederland ruim 167.000 diesels rond die volgens Mercedes een software-update zouden moeten krijgen, stelt SDEJ.
De claimstichting meent dat Mercedes "geen open kaart speelt". "Sinds de start van het dieselschandaal doet Mercedes het voorkomen zich collaboratief op te stellen en de zorgen om het milieu serieus te nemen, maar het blijft bij mooie woorden", zeggen advocaten Joost Edixhoven en Wesley Vader. "Zij onderneemt vrijwel geen actie om haar dieselauto's met sjoemelsoftware terug te roepen en daadwerkelijk schoon te maken."
Sjoemeldiesels
Sjoemeldiesels zijn dieselauto's met speciale software. Die herkent wanneer de auto een speciaal testprogramma doorloopt en zorgt dat er dan minder schadelijke stoffen worden uitgestoten, met name stikstofoxide. Maar bij normaal gebruik grijpt die software niet in en zijn de auto's veel vervuilender.
Het schandaal kwam aan het licht bij Volkswagen, maar ook veel andere fabrikanten bleken vergelijkbare software te gebruiken. SDEJ heeft tegen vijf autofabrikanten rechtszaken lopen.
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP) - Zuid-Korea "zal niet terugvechten" tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. "De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is."
12 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.
15 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Vrachtwagenfabrikant Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen door de onzekerheid die importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veroorzaakt. Wegvervoerders bestellen minder trucks omdat ze niet precies weten hoe het Amerikaanse handelsbeleid voor hen uitpakt, zegt een woordvoerder van de Noord-Amerikaanse tak van Volvo.
1 dag geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU willen zo snel mogelijk ingrijpen bij Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij kampt de laatste jaren met veel vertragingen. Volgens de twee conservatieve partijen, die binnenkort in de regering stappen, zijn onder andere veranderingen aan de top van het staatsspoorbedrijf nodig.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - De Belgische oud-zakenman en kunstverzamelaar Guy Ullens is op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de krant La Libre. Ullens werd eind jaren tachtig rijk met de verkoop van suikerbedrijf Tiense Suiker. Hij richtte zich na zijn pensioen in 2000 op liefdadigheid en het verzamelen van hedendaagse kunst. Ullens kwam twee jaar geleden ook in het nieuws toen zijn zoon zijn vrouw voor zijn ogen doodschoot.
1 dag geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Chinese scheepvaartbedrijven zeggen dat de heffing die de Verenigde Staten in rekening willen brengen bij Chinese schepen in Amerikaanse havens gebaseerd is op "onwaarheden en vooroordelen". De Chinese redersvereniging CSA klaagt op haar WeChat-kanaal bovendien dat de maatregel een oneerlijk onderscheid maakt.
1 dag geledenROME (ANP/RTR) - De Italiaanse regering geeft de bank UniCredit toestemming om rivaal Banco BPM over te nemen, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Het kabinet van premier Giorgia Meloni heeft volgens Italiaanse regels de mogelijkheid om overnames te blokkeren in sectoren die strategisch zijn, waaronder de bankensector.
1 dag geleden