Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Claimstichting: Mercedes verbloemt omvang sjoemeldieselschandaal

Claimstichting: Mercedes verbloemt omvang sjoemeldieselschandaal

AMSTERDAM (ANP) - Autofabrikant Mercedes-Benz verhult de ware omvang van het sjoemeldieselschandaal. Dat stelt Stichting Diesel Emissions Justice (SDEJ) die woensdag tegenover de Duitse automaker staat in de rechtszaal. Uit onafhankelijk onderzoek en data-analyse zou volgens de claimstichting naar voren komen dat het aantal sjoemeldiesels van Mercedes in Nederland ruim tien keer zo groot is als het bedrijf claimt.

Sinds Mercedes in 2017 aankondigde haar verantwoordelijkheid te zullen nemen in het sjoemeldieselschandaal, riep het Duitse bedrijf in totaal ruim 12.000 voertuigen terug voor aanpassingen. Tegelijkertijd rijden er in Nederland ruim 167.000 diesels rond die volgens Mercedes een software-update zouden moeten krijgen, stelt SDEJ.

De claimstichting meent dat Mercedes "geen open kaart speelt". "Sinds de start van het dieselschandaal doet Mercedes het voorkomen zich collaboratief op te stellen en de zorgen om het milieu serieus te nemen, maar het blijft bij mooie woorden", zeggen advocaten Joost Edixhoven en Wesley Vader. "Zij onderneemt vrijwel geen actie om haar dieselauto's met sjoemelsoftware terug te roepen en daadwerkelijk schoon te maken."

Sjoemeldiesels

Sjoemeldiesels zijn dieselauto's met speciale software. Die herkent wanneer de auto een speciaal testprogramma doorloopt en zorgt dat er dan minder schadelijke stoffen worden uitgestoten, met name stikstofoxide. Maar bij normaal gebruik grijpt die software niet in en zijn de auto's veel vervuilender.

Het schandaal kwam aan het licht bij Volkswagen, maar ook veel andere fabrikanten bleken vergelijkbare software te gebruiken. SDEJ heeft tegen vijf autofabrikanten rechtszaken lopen.

Meer uit Financieel

VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

12 minuten geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

12 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

12 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

13 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

15 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

16 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

16 uur geleden