Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Claimclub: dit jaar ruim twee keer zoveel vluchten geannuleerd

Claimclub: dit jaar ruim twee keer zoveel vluchten geannuleerd

ARNHEM (ANP) - Vliegreizigers hebben dit jaar veel meer last gehad van problemen op luchthavens dan in eerdere jaren. Bijna twee keer zoveel vluchten van en naar Nederland werden geannuleerd als in 2019. Het totaalaantal vluchten lag volgens claimorganisatie EUclaim nog altijd een vijfde lager dan in het laatste jaar voor coronabeperkingen.

In juni waren de meeste problemen met vluchten. Ook in juli konden veel vluchten niet doorgaan doordat veel vakantiegangers weer weg wilden, maar hier te weinig personeel voor was om dit in goede banen te leiden. De problemen kwamen vooral door te weinig beveiligers en bagageafhandelaars op luchthavens, met name op Schiphol. Ook luchtvaartmaatschappijen zelf konden niet aan genoeg personeel komen.

De eveneens populaire vakantiemaand augustus kende opvallend genoeg juist ongeveer evenveel problemen als tijdens andere jaren. Volgens EUclaim speelt hierin mee dat medewerkers een zomerbonus kregen. Toen die in september verdween, liepen ook de problemen weer op. In november was het weer rustig doordat er minder werd gereisd.

Top 3

KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, nam ongeveer twee derde van het aantal annuleringen voor zijn rekening: 8813. Ook easyJet en Transavia staan in de top 3. Volgens EUclaim is British Airways de verrassende nummer 4, wat komt door strenge reisbeperkingen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk begin dit jaar vanwege corona.

18 februari was de dag met de meeste 'probleemvluchten'. Ruim vierhonderd van de ongeveer 1400 vluchten kampten met een annulering of meer dan drie uur vertraging door storm Eunice.

Een kleine 4 procent van alle vluchten van en naar Nederland werd in de eerste elf maanden van dit jaar geannuleerd of was ernstig vertraagd. In een normaal jaar ligt dit rond de 1 procent. In totaal ging het om 13460 annuleringen. Voor dit overzicht heeft EUclaim de eerste elf maanden van dit jaar vergeleken met volledige voorgaande kalenderjaren. Maar in december zijn er doorgaans weinig incidenten volgens de claimorganisatie, die zelf een "recordjaar" kende door de problemen.

Meer uit Financieel

Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

1 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

2 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

3 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

7 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

8 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

8 uur geleden