Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de overheid en bestuurders op om op te treden tegen de groeiende Jodenhaat in Nederland. "Ministerraad, overheid, bestuurders: neem eindelijk concrete maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen", zeggen voorzitter Chanan Hertzberger en vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO in een interview met De Telegraaf.

"Het gaat maar door", aldus Hertzberger. "Sinds 7 oktober neemt het aantal antisemitische incidenten hand over hand toe, met als dieptepunt de verstoring van het optreden van Lenny Kuhr. Dit moet nu echt stoppen."

Hij zegt dat zijn zoon na het voetballen in elkaar is geslagen en Joodse jongeren bij het uitgaan in Amsterdam worden lastiggevallen. "Op onderwijsinstellingen is onze jeugd niet meer veilig: ze worden gecanceld, aangevallen, geïntimideerd. Het is schering en inslag en we hebben er genoeg van. Wij zijn normale Nederlanders en willen ook als zodanig beschouwd en behandeld worden. Onze burgerlijke vrijheden zijn in het geding: steeds meer Joden voelen zich bedreigd en geïntimideerd en verbergen hun Joodse symbolen."

De voorzitter laat weten dat binnenskamers steun wordt toegezegd, maar gesprekspartners publiekelijk weinig van zich laten horen. "Waar zijn de ministers van Onderwijs, Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf? Waar is Wouter Koolmees, de president-directeur van de NS? Ik had contact met Koolmees over die sit-ins op de stations. Hij is van goede wil, maar kan er niks tegen doen, zegt hij. Maar hij kan toch op z'n minst openlijk zeggen dat hij grote problemen heeft met die acties?"

Weijel vreest dat als bestuurders zich niet uitspreken, het van kwaad tot erger gaat. "Niet ingrijpen kan leiden tot de volgende stap: fysiek geweld tegen Joden." Hertzberger: "Dan zijn we heel ver van huis. Dat het snel mis kan gaan, heeft de geschiedenis wel bewezen."

Ze pleiten voor maatregelen zoals het verbieden van slogans die oproepen tot genocide op Joden en het strafbaar stellen van verheerlijking van terrorisme. "Er ligt een wetsvoorstel in de Kamer dat terrorisme-verheerlijking strafbaar stelt. Voer dat versneld in. En: verbied organisaties die Hamas steunen", zegt Hertzberger.

Meer uit Binnenland

Steeds meer Oranjefans verzamelen zich in Emmen

EMMEN (ANP) - Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

1 uur geleden
Koninklijk gezin weer compleet bij Koningsdag in Emmen

EMMEN (ANP) - Het koninklijk gezin is zaterdag weer compleet tijdens de viering van Koningsdag in Emmen. Ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

1 uur geleden
Eerste oranjefans langs de koninklijke route in Emmen

EMMEN (ANP) - Langs de route die koning Willem-Alexander gaat lopen in Emmen staan al de eerste Oranjefans. Dat is te zien op beelden van een ANP-fotograaf. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding, hebben hoedjes op en dragen vlaggetjes. Er is ook al veel politie op de been.

2 uur geleden
Blinken staat in wens voor Koningsdag stil bij slavernijverleden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maakt Nederland op Koningsdag complimenten voor de lessen die getrokken worden uit het slavernijverleden. Ook prijst hij in een persverklaring Nederland voor de hulp aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland en staat hij stil bij de goede relaties.

2 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

3 uur geleden
Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

DEN HAAG (ANP) - Het rapportcijfer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bijna gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête die Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS.

3 uur geleden
Koningsdag verloopt wisselend, met zon en hagel en onweer

HOUTEN (ANP) - Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer. Dat verwacht Weeronline.

4 uur geleden