Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de overheid en bestuurders op om op te treden tegen de groeiende Jodenhaat in Nederland. "Ministerraad, overheid, bestuurders: neem eindelijk concrete maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen", zeggen voorzitter Chanan Hertzberger en vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO in een interview met De Telegraaf.

"Het gaat maar door", aldus Hertzberger. "Sinds 7 oktober neemt het aantal antisemitische incidenten hand over hand toe, met als dieptepunt de verstoring van het optreden van Lenny Kuhr. Dit moet nu echt stoppen."

Hij zegt dat zijn zoon na het voetballen in elkaar is geslagen en Joodse jongeren bij het uitgaan in Amsterdam worden lastiggevallen. "Op onderwijsinstellingen is onze jeugd niet meer veilig: ze worden gecanceld, aangevallen, geïntimideerd. Het is schering en inslag en we hebben er genoeg van. Wij zijn normale Nederlanders en willen ook als zodanig beschouwd en behandeld worden. Onze burgerlijke vrijheden zijn in het geding: steeds meer Joden voelen zich bedreigd en geïntimideerd en verbergen hun Joodse symbolen."

De voorzitter laat weten dat binnenskamers steun wordt toegezegd, maar gesprekspartners publiekelijk weinig van zich laten horen. "Waar zijn de ministers van Onderwijs, Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf? Waar is Wouter Koolmees, de president-directeur van de NS? Ik had contact met Koolmees over die sit-ins op de stations. Hij is van goede wil, maar kan er niks tegen doen, zegt hij. Maar hij kan toch op z'n minst openlijk zeggen dat hij grote problemen heeft met die acties?"

Weijel vreest dat als bestuurders zich niet uitspreken, het van kwaad tot erger gaat. "Niet ingrijpen kan leiden tot de volgende stap: fysiek geweld tegen Joden." Hertzberger: "Dan zijn we heel ver van huis. Dat het snel mis kan gaan, heeft de geschiedenis wel bewezen."

Ze pleiten voor maatregelen zoals het verbieden van slogans die oproepen tot genocide op Joden en het strafbaar stellen van verheerlijking van terrorisme. "Er ligt een wetsvoorstel in de Kamer dat terrorisme-verheerlijking strafbaar stelt. Voer dat versneld in. En: verbied organisaties die Hamas steunen", zegt Hertzberger.

Meer uit Binnenland

Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

38 minuten geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

2 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

4 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

4 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

5 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

5 uur geleden
Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

6 uur geleden