Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Civiele zaak van Staat tegen bedrijf Van Lienden begint 22 april

Civiele zaak van Staat tegen bedrijf Van Lienden begint 22 april

DEN HAAG (ANP) - De civiele rechtszaak van de Staat tegen het bedrijf van Sywert van Lienden over de omstreden mondkapjesdeal begint op 22 april. Demissionair zorgminister Conny Helder schrijft in een Kamerbrief dat op die dag de eerste mondelinge behandeling is bij de rechtbank in Amsterdam. De civiele zaak staat los van de strafrechtelijke procedure door het Openbaar Ministerie vanwege mogelijke strafbare feiten.

Helder had al eerder bekendgemaakt dat ze Relief Goods Alliance BV (RGA) van Van Lienden en zijn twee kompanen voor de rechter zou dagen. De Staat wil kijken of geld is terug te vorderen dat was gemoeid met de deal. Van Lienden peuterde aan het begin van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 een overeenkomst met het departement los voor de levering van tientallen miljoenen mondkapjes uit China. Die kapjes belandden overigens in de opslag, omdat er mogelijk kwalijke stoffen in zaten. Ze zijn inmiddels vernietigd, bevestigt VWS.

Het ministerie betaalde de RGA 100 miljoen euro. Het bedrijf verdiende hier ongeveer 30 miljoen euro aan, terwijl Van Lienden vooraf had aangegeven zonder winstoogmerk te werken. Achteraf bleek dat ze de bestelling niet uitvoerden namens een stichting maar via een commercieel bedrijf. In die periode was er wereldwijd een groot tekort aan beschermingsmiddelen, vooral aan mondkapjes, dus de druk op VWS was groot om die binnen te krijgen. Naar de gang van zaken rond de deal van RGA en nog andere grote deals zijn twee grootschalige onderzoeken verricht in opdracht van VWS.

Stichtingen

De minister meldt verder dat de Stichting Hulptroepen Alliantie/Hulptroepen Alliantie BV (SHA) - waar het drietal bestuurder was - zich ook voegt in deze procedure van de Staat voor de rechtbank. De SHA probeert ook geld terug te krijgen van de ex-bestuurders, omdat ze onrechtmatig zouden hebben gehandeld jegens de stichting. De zaken van de Staat en de SHA staan wel los van elkaar, maar door de gelijktijdige behandeling kunnen ze samen vorderingen instellen, verweer voeren en stukken inbrengen in elkaars procedure.

De drie zakenpartners zullen worden opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen, maar of ze echt komen is niet duidelijk.

De civiele procedure tegen RGA staat los van een mogelijk strafrechtelijk proces. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de drie mannen zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen, oplichting en/of verduistering.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

9 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

21 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

22 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

23 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

23 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden