Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Circus Kudus draait direct op volle toeren in Johan Cruijff ArenA

Circus Kudus draait direct op volle toeren in Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Vlak voor de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk riep algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax de aanwezige toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA op om zich niet uitbundig te uiten, vanwege het coronavirus. Dat lukte over het algemeen best aardig, behalve als Mohammed Kudus aan de bal kwam.

De 20-jarige Ghanees, overgekomen van het Deense FC Nordsjælland, oogstte eerst nog applaus van de bijna 9000 toeschouwers die naar het stadion waren gekomen. Maar na nog een handig balletje hier en geslaagd trucje daar raakten ze enthousiaster en enthousiaster. Steeds meer fans veerden joelend op als Kudus weer een actie maakte. Ze verkozen hem ook met grote voorsprong tot 'King of the match'.

'Circus Kudus' draaide op volle toeren in zijn eerste competitiewedstrijd in Amsterdam. En dat nog wel links op het middenveld, een positie waar hij zelden speelde. "Ik ben altijd meer een aanvaller geweest", vertelde de Ghanees vlak na het laatste fluitsignaal. "Ik speelde op alle posities voorin en als aanvallende middenvelder. Maar ik ben al blij dat ik nu al een kans krijg hier."

Clubs voor het uitzoeken

Kudus leerde voetballen op straat in Accra, de soms chaotische hoofdstad van Ghana. Hij speelde zich in de kijker bij de voetbalschool Right to Dream Academy en verhuisde twee jaar geleden naar Denemarken voor een contract bij FC Nordsjælland. Kudus had afgelopen zomer de clubs voor het uitzoeken. Hij koos voor Ajax, dat ruim 9 miljoen euro voor hem over had. "Op instinct en na een goed gesprek met de trainer hier."

"Ajax voetbalt zoals ik wil voetballen", zegt Kudus. "Ik dribbel graag en wil de toeschouwers vermaken. Ik moet beter leren koppen. En ik moet leren hoe ik hier het beste positie kan kiezen. Daar helpt iedereen me heel goed mee. Ik ben best een beetje trots dat ik tot man van de wedstrijd ben verkozen. Maar belangrijker is dat we hebben gewonnen."

Kudus hoorde pas zaterdag dat hij tegen RKC de afwezige Ryan Gravenberch moest vervangen. "Natuurlijk zorgde dat voor spanning", bekent hij. "Maar ik raak niet verlamd van zenuwen. Ik gebruik ze juist om goed te spelen. Ik ben naar Ajax gekomen om te slagen en wil iedere kans die ik krijg met beide handen aanpakken."

Trainer Erik ten Hag snapt waarom de aanwezige fans enthousiast raakten van Kudus. "Bij sommige jongens moet je afwachten of ze gaan slagen, maar bij het bekijken van de beelden van zijn wedstrijden raakte ik meteen enthousiast", zei hij. "Verdedigend moet hij soms beter positie kiezen, maar het is een heerlijke speler om naar te kijken. We gaan kijken hoe dit zich gaat ontwikkelen."

Meer uit Voetbal

Coach Slot tevreden over ploeg vier dagen na bekerfinale

DEVENTER (ANP) - Feyenoord-coach Arne Slot was blij met hoe zijn ploeg had gespeeld bij Go Ahead Eagles. De Rotterdammers versloegen de club uit Deventer vier dagen na de gewonnen bekerfinale tegen NEC met 3-1.

28 minuten geleden
Van Praag voelt zich niet beschadigd na terugkeer Kroes bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Michael van Praag vindt niet dat de raad van commissarissen van Ajax gezichtsverlies heeft geleden door Alex Kroes als technisch directeur terug te laten keren bij de club uit Amsterdam. "Het zou best erg zijn als ik niet naar al die mensen zou hebben geluisterd die graag met Alex door wilden", zei de voorzitter van het toegangsorgaan na een ingelaste ledenvergadering op jeugdcomplex De Toekomst. "Dat was best slecht geweest."

58 minuten geleden
PSV kan 25e landstitel op Bevrijdingsdag behalen tegen Sparta

HEERENVEEN (ANP) - PSV wordt op z'n vroegst zondag 5 mei landskampioen. De Eindhovenaren versloegen sc Heerenveen in Friesland met 8-0, maar zagen daarna Feyenoord bij Go Ahead Eagles ook geen fout maken: 1-3.

1 uur geleden
Feyenoord stelt officiële titel PSV uit met zege bij Go Ahead

DEVENTER (ANP) - Feyenoord heeft met een zege bij Go Ahead Eagles voorkomen dat PSV zich onderweg naar huis vanuit Heerenveen al officieel kampioen mag noemen. De Rotterdammers wonnen in Deventer met 3-1 en hebben met nog drie wedstrijden te spelen de achterstand op de koploper teruggebracht naar 9 punten. Het doelsaldo van PSV is echter veel beter.

1 uur geleden
Union houdt titelkansen levend met zege bij Antwerp

ANTWERPEN (ANP) - Union blijft in de race voor de Belgische voetbaltitel. Het elftal van de Duitse trainer Alexander Blessin won met 3-0 bij Antwerp en houdt koploper Anderlecht en Club Brugge zo in het vizier. Anderlecht heeft 41 punten, Club Brugge 39 en Union 38.

1 uur geleden
Trainer Slot: geen geheim dat ik graag naar Liverpool ga

DEVENTER (ANP) - Trainer Arne Slot wil trainer van Liverpool worden. "Daar maak ik geen geheim van. Ik wil graag naar Liverpool", zei de coach van Feyenoord bij ESPN in Deventer, waar de Rotterdammers tegen Go Ahead Eagles spelen.

2 uur geleden
Veerman ziet PSV beste wedstrijd van seizoen spelen

HEERENVEEN (ANP) - Joey Veerman genoot tijdens het uitduel met sc Heerenveen van het spel van PSV. "Op de valreep persen we er nog even de beste wedstrijd van het seizoen uit", lachte de Volendammer na de zege van 8-0.

2 uur geleden