Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Circus Kudus draait direct op volle toeren in Johan Cruijff ArenA

Circus Kudus draait direct op volle toeren in Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Vlak voor de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk riep algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax de aanwezige toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA op om zich niet uitbundig te uiten, vanwege het coronavirus. Dat lukte over het algemeen best aardig, behalve als Mohammed Kudus aan de bal kwam.

De 20-jarige Ghanees, overgekomen van het Deense FC Nordsjælland, oogstte eerst nog applaus van de bijna 9000 toeschouwers die naar het stadion waren gekomen. Maar na nog een handig balletje hier en geslaagd trucje daar raakten ze enthousiaster en enthousiaster. Steeds meer fans veerden joelend op als Kudus weer een actie maakte. Ze verkozen hem ook met grote voorsprong tot 'King of the match'.

'Circus Kudus' draaide op volle toeren in zijn eerste competitiewedstrijd in Amsterdam. En dat nog wel links op het middenveld, een positie waar hij zelden speelde. "Ik ben altijd meer een aanvaller geweest", vertelde de Ghanees vlak na het laatste fluitsignaal. "Ik speelde op alle posities voorin en als aanvallende middenvelder. Maar ik ben al blij dat ik nu al een kans krijg hier."

Clubs voor het uitzoeken

Kudus leerde voetballen op straat in Accra, de soms chaotische hoofdstad van Ghana. Hij speelde zich in de kijker bij de voetbalschool Right to Dream Academy en verhuisde twee jaar geleden naar Denemarken voor een contract bij FC Nordsjælland. Kudus had afgelopen zomer de clubs voor het uitzoeken. Hij koos voor Ajax, dat ruim 9 miljoen euro voor hem over had. "Op instinct en na een goed gesprek met de trainer hier."

"Ajax voetbalt zoals ik wil voetballen", zegt Kudus. "Ik dribbel graag en wil de toeschouwers vermaken. Ik moet beter leren koppen. En ik moet leren hoe ik hier het beste positie kan kiezen. Daar helpt iedereen me heel goed mee. Ik ben best een beetje trots dat ik tot man van de wedstrijd ben verkozen. Maar belangrijker is dat we hebben gewonnen."

Kudus hoorde pas zaterdag dat hij tegen RKC de afwezige Ryan Gravenberch moest vervangen. "Natuurlijk zorgde dat voor spanning", bekent hij. "Maar ik raak niet verlamd van zenuwen. Ik gebruik ze juist om goed te spelen. Ik ben naar Ajax gekomen om te slagen en wil iedere kans die ik krijg met beide handen aanpakken."

Trainer Erik ten Hag snapt waarom de aanwezige fans enthousiast raakten van Kudus. "Bij sommige jongens moet je afwachten of ze gaan slagen, maar bij het bekijken van de beelden van zijn wedstrijden raakte ik meteen enthousiast", zei hij. "Verdedigend moet hij soms beter positie kiezen, maar het is een heerlijke speler om naar te kijken. We gaan kijken hoe dit zich gaat ontwikkelen."

Meer uit Voetbal

Jong Ajax geeft in extra tijd voorsprong weg tegen FC Eindhoven

AMSTERDAM (ANP) - Jong Ajax is er niet in geslaagd de eerste competitiezege te boeken in de Keuken Kampioen Divisie. De Amsterdammers van trainer Dave Vos leken lang met 1-0 te gaan winnen van FC Eindhoven, maar de bezoekers kwamen in de extra tijd op gelijke hoogte.

47 minuten geleden
Feyenoord-directeur wilde 3-0-stand Klassieker als einduitslag

HILVERSUM (ANP) - Als het aan algemeen directeur Dennis te Kloese van Feyenoord had gelegen was de 3-0-tussenstand bij de gestaakte Klassieker in Amsterdam ook de eindstand geworden. "De enige juiste uitkomst was geweest, het is 3-0. Dit is dusdanig slecht, dit is hét moment om dit een keer te doen", zei hij bij het programma Rondo op Ziggo over de incidenten die de aanleiding vormden voor het staken van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

1 uur geleden
KNVB houdt vast aan datum restant Klassieker ondanks onvrede

ZEIST (ANP) - De KNVB houdt vast aan komende woensdag voor het uitspelen van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. De onvrede van Ajax en FC Volendam, die oorspronkelijk tegen elkaar zouden spelen op woensdag, heeft geen invloed op het besluit. "Vanuit onze kant is woensdag definitief", zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de voetbalbond, over de nieuwe datum voor het restant van de Klassieker.

4 uur geleden
Ook fans Ajax tegen het verplaatsen van duel met FC Volendam

AMSTERDAM (ANP) - De supportersvereniging van Ajax wil niet dat het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord woensdagmiddag wordt uitgespeeld en dat het voor woensdagavond geplande duel met FC Volendam een andere datum krijgt.

4 uur geleden
Beslissing over keepster Oranje tegen Engeland pas dinsdag

UTRECHT (ANP) - Bondscoach Andries Jonker kan pas dinsdagmiddag beslissen wie het doel verdedigt in de wedstrijd tegen Engeland in de Nations League. Eerste keepster Daphne van Domselaar heeft volgens de bondscoach maandag meegetraind met het team. Jonker is in afwachting van de evaluatie van de medische staf. Pas dinsdag besluit hij of de keepster van Oranje inzetbaar is in de wedstrijd tegen de Engelse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman.

4 uur geleden
FC Volendam niet akkoord met verplaatsen uitduel met Ajax

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam laat weten overvallen te zijn door het besluit van de KNVB om de wedstrijd Ajax - FC Volendam, die gepland stond voor woensdag 27 september, te verplaatsen. De club gaat niet akkoord met dit besluit.

6 uur geleden
Ajax is het oneens met KNVB en overweegt juridische stappen

AMSTERDAM (ANP) - Ajax wil woensdag niet het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord uitspelen, maar het eerder geplande competitieduel met FC Volendam voetballen. De club verzet zich tegen de beslissing van de KNVB om het programma te wijzigen en overweegt juridische stappen.

6 uur geleden