Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Circa 27.500 Oekraïense vluchtelingen aangemeld in Duitsland

Circa 27.500 Oekraïense vluchtelingen aangemeld in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Bijna 27.500 Oekraïners hebben zich in de Bondsrepubliek aangemeld als vluchteling, berichtten de Duitse autoriteiten. Er zijn inmiddels waarschijnlijk veel meer mensen in Duitsland die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Ze steken massaal de Oekraïens-Poolse grens over. Polen spreekt van 800.000 vluchtelingen in ruim een week van strijd in het buurland.

Zowel Polen als Duitsland is lid van de EU en dus er zijn normaal gesproken geen grenscontroles. De Duitse politie zegt daarom geen idee te hebben hoeveel Oekraïners uit Polen naar het land gekomen zijn.

De EU heeft de deur voor Oekraïners wijd opengezet. Ze kunnen zonder visum een jaar komen en dat wordt mogelijk verlengd met nog twee jaar. Ze hebben meteen recht op een onderkomen, onderwijs, sociale dienstverlening en een werkvergunning.

De Verenigde Naties schatten dat 1,25 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht sinds de Russische aanval 24 februari begon. De vluchtelingenorganisatie van de VN vreest dat het aantal dit weekeinde oploopt tot anderhalf miljoen.

Meer uit Buitenland

Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

28 minuten geleden
Oekraïne valt Russische luchtmachtbasis aan op de Krim

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen op schiereiland de Krim. Oekraïense media berichten dat sprake was van een grootschalige aanval waarbij drones en raketten zijn ingezet. Die leidde naar verluidt tot zware schade aan materieel op de basis bij de stad Saki.

33 minuten geleden
Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

2 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

2 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

2 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

3 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

3 uur geleden