Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Circa 20.000 burgers ontvluchtten Marioepol

Circa 20.000 burgers ontvluchtten Marioepol

LVIV (ANP/RTR) - Circa 20.000 inwoners van de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol zijn er in geslaagd in particuliere voertuigen weg te vluchten. Een topman in het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zei dit woensdag. Volgens de Oekraïense regering is er tekort aan vrijwel alles in de stad en moeten zeker 200.000 burgers er snel weg via humanitaire corridors die een veilige uittocht moeten bieden.

Marioepol aan de Zee van Azov wordt al circa twee weken belegerd door pro-Russische milities uit het oosten van Oekraïne en de Russische strijdkrachten. Die stellen dat de verdedigers niet willen dat burgers weggaan, omdat dit een grote aanval op de stad door de belegeraars makkelijker zou maken. Oekraïne stelt dat de Russen de evacuaties belemmeren.

De stad wordt onder meer verdedigd door extreemrechtse milities die in de ogen van de Oost-Oekraïense separatisten oorlogsmisdadigers zijn. In de afgescheiden pro-Russische regio is volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti een plan om een eigen 'internationaal tribunaal' op te richten om "de nationalistische Oekraïense oorlogsmisdadigers" te berechten, zoals dat na de tweede Wereldoorlog in Neurenberg met nazi's uit Duitsland is gebeurd. De internationale tribunalen in Den Haag of het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zouden partijdig en anti-Russisch zijn.

De Russische president Vladimir Poetin Oekraïne gaf afgelopen maand als reden voor het aanvallen van Oekraïne de vervolging en uitroeiing van etnische Russen in vooral het oosten van Oekraïne. Het Internationaal Hof van Justitie van de VN doet woensdagmiddag uitspraak over de rechtsgeldigheid van die genocideclaim die het Kremlin als voornaamste excuus voor de inval in Oekraïne heeft aangevoerd. De zaak voor het internationale gerechtshof in Den Haag is aangespannen door Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

1 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

4 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

5 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

5 uur geleden
Armenië bereid alle etnische Armeniërs op te nemen uit Karabach

MOSKOU/JEREVAN (ANP/RTR) - De Armeens premier Nikol Pasjinian heeft in een toespraak gezegd dat het land bereid is alle etnische Armeniërs op te nemen uit de enclave Nagorno-Karabach. Die ligt ten oosten van Armenië, ingesloten door Azerbeidzjan. Officieel is de enclave waar al decennia strijd over is Azerbeidzjaans grondgebied. Afgelopen week voerde Azerbeidzjan een grote aanval uit om Nagorno-Karabach in te lijven.

8 uur geleden
Politie verijdelt verstoring start marathon Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft kort voor het begin van de marathon van Berlijn een groepje betogers verwijderd. Die wilden de weg blokkeren door zich er vast te plakken. Dat gebeurde op de boulevard die van de Brandenburger Tor door een park naar het westen loopt, het beginpunt van de route van de marathon die later bij het bekende Berlijnse monument ook eindigt.

8 uur geleden
Franse rapper MHD tot 12 jaar veroordeeld wegens moord in 2018

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse rapper Mohamed Sylla, die bekend is onder de artiestennaam MHD, is na een proces van twee weken veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens de moord op een 23-jarige man in 2018. De rechtbank acht bewezen dat Sylla de hoofdrol heeft gespeeld bij de moord die onderdeel was van een conflict tussen jeugdbendes uit de wijk Cité des Chaufourniers en uit de aangrenzende wijk la Grange aux Belles in het noordoosten van Parijs.

9 uur geleden