
Circa 160.000 zestigplussers mogen nog geen boosterprik krijgen
DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 160.000 mensen van 60 jaar en ouder mogen de komende tijd nog geen boosterprik tegen het coronavirus krijgen, ook al zouden ze daar op grond van hun leeftijd wel voor in aanmerking kunnen komen. Zij hebben in het afgelopen halfjaar het coronavirus opgelopen. Pas zes maanden na genezing mogen ze de extra prik krijgen.
Sinds 29 juni heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meer dan een miljoen positieve coronatests geregistreerd. In de weekcijfers wordt dit uitgesplitst naar leeftijd. De meest recente gegevens zijn van afgelopen dinsdag en gaan over de zeven dagen ervoor. Tussen 29 juni en afgelopen dinsdag zijn bijna 7000 mensen van 90 jaar en ouder, ongeveer 26.000 tachtigers, meer dan 50.000 zeventigers en ruim 80.000 zestigers positief getest. Het is niet bekend hoeveel van hen aan de besmetting zijn overleden, mede omdat het niet verplicht is om het overlijden van een coronapatiënt te melden.
De 60-plussers die in de tweede helft van juni positief testten, zouden misschien nog net voor de jaarwisseling hun boosterprik kunnen krijgen. Maar dit gaat om heel kleine aantallen. De meeste besmettingen in deze leeftijdsgroep komen uit de huidige golf, die in oktober begon. Die mensen kunnen op zijn vroegst in april een boosterprik krijgen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
22 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
4 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geleden