Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijferseizoen over hoogtepunt heen

Cijferseizoen over hoogtepunt heen

AMSTERDAM (ANP) - Het cijferseizoen is langzamerhand over zijn hoogtepunt heen, met name in de Verenigde Staten. In Amsterdam is het ook minder druk, maar krijgen beleggers nog wel de cijfers van grote bedrijven als ABN AMRO, verzekeraar Aegon en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Ook andere beursfondsen als technologiebedrijf TKH, speciaalchemiebedrijf Avantium, veevoermaker ForFarmers, NIBC bank en beursintermediair Flow Traders openen de boeken.

Buiten de cijfers kijken beleggers ook naar het kort geding dat EssilorLuxottica heeft aangespannen tegen optiekconcern GrandVision. De Frans-Italiaanse maker van lenzen en monturen wil inzage in de stappen die GrandVision heeft gezet om de coronacrisis het hoofd te bieden en liet al een inval doen op het hoofdkantoor van het bedrijf dat het aan het overnemen is. Ook investeerder HAL, de huidige eigenaar van GrandVision is bij de zaak betrokken. Het juridische gevecht lijkt vooral bedoeld om opnieuw over de overnameprijs te kunnen onderhandelen.

Elders in Europa komen bedrijven als sportwagenmaker Porsche, kledingverkoper Zalando, maaltijdboxenaanbieder HelloFresh, staalbedrijf thyssenkrupp en reisaanbieder TUI met cijfers. In de VS geeft onder meer cruiserederij Royal Caribbean een handelsupdate, net als hotelketen Marriott. Ook de Chinese internetreus Baidu, die een notering heeft in New York, opent de boeken.

Coronavirus

Verder kijken investeerders uiteraard naar de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ook de situatie rond steun voor de Amerikaanse economie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Democraten en Republikeinen konden geen overeenstemming bereiken over een steunpakket, waarna president Donald Trump besloot zaken te regelen via een decreet. Dat leverde hem kritiek op en mogelijk ook een juridische procedure. De eindverantwoordelijkheid over begrotingszaken ligt namelijk bij het Congres en niet bij de president.

Op macro-economisch gebied komen er onder meer uit diverse landen cijfers over inflatie en producentenprijzen. Daarnaast komen de belangrijke ZEW-cijfers over het Duitse beleggersvertrouwen en geven Nederland, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk inzicht in de economische krimp de afgelopen periode. Vanuit de VS zijn er gegevens over de winkelverkopen en wordt ook weer gekeken naar het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

Vrijdag sloot de AEX 0,2 procent hoger op 559,57 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 788,18 punten. De beurs in Parijs ging een fractie vooruit en Frankfurt won 0,7 procent. In Londen eindigde de hoofdgraadmeter met een miniem verlies. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 27.433,48 punten. De breed samengestelde S&P 500 won net geen 0,1 procent tot 3351,28 punten en techbeurs Nasdaq ging 0,9 procent omlaag tot 11.010,98 punten.

Meer uit Financieel

ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

13 minuten geleden
ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

43 minuten geleden
Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

59 minuten geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

1 uur geleden
Kifid ontvangt 500 klachten meer over financiële diensten

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), staat in het jaarverslag. Het instituut ontving 5616 nieuwe klachten, 500 meer dan een jaar eerder. Schadeverzekeringen leverden het grootste aantal klachten op. Ook klaagden consumenten over bankzaken, hypotheken en kredietregistraties.

1 uur geleden
AEX-index koerst af op voorzichtig herstel na recente verliezen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag wat te herstellen van de koersverliezen eerder deze week. De hoofdindex bereikte afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt op 894 punten en is sinds de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde flink teruggevallen. Woensdag zakte de AEX nog 1,1 procent tot 865,35 punten. Dat kwam vooral door koersverliezen van de chipbedrijven, na een tegenvallend kwartaalbericht van ASML.

1 uur geleden
Groothandelaar Sligro stopt vanaf 2025 met de verkoop van tabak

VEGHEL (ANP) - Sligro stopt met de verkoop van tabak vanaf 2025. Dat meldt de groothandelaar in een handelsupdate over het eerste kwartaal van dit jaar. Een deel van de verkoop wordt op 1 juli dit jaar al stopgezet, met uitzondering van tabakswaren waarvoor Sligro contracten heeft afgesloten die lopen tot het einde van dit jaar.

1 uur geleden