Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijferseizoen loopt ten einde op beurzen

Cijferseizoen loopt ten einde op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek komen er nog een aantal grote bedrijven met cijfers naar buiten, maar het cijferseizoen loopt langzaam ten einde. Daarnaast kijken beleggers naar economische groeicijfers uit Duitsland en de Verenigde Staten.

De belangrijkste blikvangers op de beurs in Amsterdam zijn chiptoeleverancier ASM International en databedrijf Wolters Kluwer. Verder opent optiekconcern GrandVision de boeken, waarbij wellicht wat nieuws over de voortgang van de overname door EssilorLuxottica naar buiten komt. Ook bedrijven als distributeur en groothandelsbedrijf B&S, industrieel dienstverlener Aalberts, metalenspecialist AMG en chemicaliëndistributeur IMCD komen met resultaten.

Internationaal is de cijferagenda overigens nog wel flink gevuld, met bijvoorbeeld hotelboekingswebsite Booking en hotelketen InterContinental Hotels, onder meer bekend van de ketens Holiday Inn en Crowne Plaza. Ook bierbrouwer AB InBev, sportmerk Puma, computermaker Dell en chipbedrijf Nvidia geven een kijkje in de boeken. Telecombedrijf Deutsche Telekom en chemiebedrijf BASF doen dat ook.

Persconferentie

De afgelopen week maakten de beurzen een pas op de plaats, na een stevige opmars de weken ervoor. De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag op 678,48 punten. Dat is nog altijd maar zo'n 3 procent onder het record van 701,54 punten uit 2000.

Of de beurs verder stijgt hangt ook af van mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. In Nederland houdt premier Rutte dinsdag weer een persconferentie, maar de minister-president liet afgelopen week in de Tweede Kamer al weten weinig ruimte voor versoepelingen te zien. Als die er wel komen lijken ze er in eerste instantie te komen in het onderwijs.

Economische groei

Verder zal de aandacht van beleggers ook uitgaan naar de laatste cijfers over de economische groei in grote economieën als Duitsland en de Verenigde Staten. Uit Duitsland komen ook cijfers over het consumentenvertrouwen. In Nederland geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een beeld van de winkelomzet in januari tijdens de lockdown.

Afgelopen vrijdag eindigde de MidKap 1 procent hoger op 996,76 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen ook. In New York eindigde de Dow-Jonesindex vrijwel onveranderd op 31.494,32 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent tot 3906,71 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 13.580,78 punten.

Meer uit Financieel

Wall Street toont herstel, ondanks tegenvallend banencijfer ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht hoger geopend, na de forse verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar het banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Dat viel veel zwakker uit dan verwacht.

31 minuten geleden
Cryptobedrijven krijgen kosten DNB-toezicht 2021 terugbetaald

ROTTERDAM (ANP) - Cryptobedrijven hoeven niet op te draaien voor de toezichtkosten die de Nederlandsche Bank (DNB) bij hen in 2021 in rekening heeft gebracht. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald.

35 minuten geleden
Reisaanbieders verliezen hoger beroep rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond hoeft van het gerechtshof in Den Haag een publicatie over misleidende aanbiedingen van reisorganisaties niet aan te passen. Prijsvrij en D-Reizen hadden de Consumentenbond aangeklaagd omdat ze willen dat de organisatie het artikel rectificeert. Het gerechtshof gaf de Consumentenbond hierover ook gelijk in hoger beroep.

51 minuten geleden
ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

1 uur geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

1 uur geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

2 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

4 uur geleden