Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijferseizoen gaat door op beurs Amsterdam

Cijferseizoen gaat door op beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het cijferseizoen op de aandelenbeurs in Amsterdam gaat deze week door met resultaten van onder meer speciaalchemiebedrijf DSM, supermarktconcern Ahold Delhaize, verfproducent AkzoNobel, verzekeraars ASR en NN, luchtvaartonderneming Air France-KLM en biotechnoloog Galapagos. Daarnaast is ook de macro-economische agenda goed gevuld. Zo komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag met een eerste raming over de Nederlandse economie in het vierde kwartaal.

Andere bedrijven op Beursplein 5 die de boeken openen zijn bijvoorbeeld laadpalenfabrikant Alfen, tankopslagbedrijf Vopak, advies- en ingenieursbureau Arcadis, bouwer BAM, automatiseerder Ordina, bodemonderzoeker Fugro, chiptoeleverancier Besi en de producent van elektromagnetische componenten Kendrion. De aandacht van beleggers gaat bij de cijfers vooral uit naar de impact van de coronacrisis en de verwachtingen voor de komende tijd.

In het buitenland is er aandacht voor publicaties van bijvoorbeeld vliegtuigbouwer Airbus, supermarktketens Carrefour en Walmart, verzekeraar Allianz, producent van levensmiddelen Danone en de grote mijnbouwers Rio Tinto en Glencore.

Duitse ondernemersvertrouwen

Op macrogebied is er informatie over onder meer het Duitse ondernemersvertrouwen, de Amerikaanse winkelverkopen en komt marktonderzoeker Markit met voorlopige cijfers over de economische activiteit in de eurozone in februari. Daarnaast publiceren de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve de notulen van de meest recente beleidsvergaderingen. De ECB kwam vorige maand niet met extra steunmaatregelen voor de economie ondanks de strengere lockdownmaatregelen in Europa. Ook de Fed hield zijn beleid onveranderd.

Het CBS brengt deze week ook gegevens naar buiten over de werkloosheid en het consumentenvertrouwen.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag 1,9 procent hoger op 676,83 punten. Daarmee komt de recordstand van net boven de 700 punten uit 2000 langzaam in zicht. De MidKap zette ook een stap omhoog met een plus van 0,9 procent tot 1011,74 punten. Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,9 procent. In New York waren kleine plussen te zien. Wall Street blijft maandag dicht voor een feestdag.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim in het derde kwartaal weer gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.

10 minuten geleden
ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

10 minuten geleden
Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

1 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

2 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

5 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

5 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

6 uur geleden