Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijfers Unilever, Adyen en ArcelorMittal centraal op Damrak

Cijfers Unilever, Adyen en ArcelorMittal centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag met name uit naar de resultaten van de AEX-fondsen Unilever, Adyen en ArcelorMittal. Levensmiddelenconcern Unilever, bekend van merken als Dove, Magnum en Knorr, zag de omzet in 2023 licht dalen. De onderliggende omzetgroei bedroeg daarentegen 7 procent, vooral dankzij prijsstijgingen. De nettowinst daalde met bijna 14 procent tot 7,1 miljard euro.

Adyen zag de omzet in de tweede helft van 2023 met 23 procent stijgen. Het Amsterdamse bedrijf, dat betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), verwerkte 544 miljard euro aan betalingen, wat 29 procent meer was dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen steeg met 14 procent.

ArcelorMittal leed een fors verlies in het vierde kwartaal, mede door een groot dodelijk ongeluk bij een mijn van het staalconcern in Kazachstan. Het concern werd na het ongeval gedwongen zijn Kazachse bezittingen te verkopen en moest daardoor 900 miljoen dollar afboeken. Daarnaast daalde de gemiddelde staalprijs en verkocht het bedrijf minder staal.

Azië

De AEX-index op het Damrak koerst af op een positief begin van de drukke beursdag. De Aziatische beurzen gingen donderdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio steeg 2,1 procent tot het hoogste niveau in 34 jaar. SoftBank klom 11 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de Britse chipontwikkelaar Arm, waarin de Japanse techinvesteerder een groot belang heeft.

De Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,4 procent en de beurs in Shanghai steeg 1,2 procent. China kampte in januari voor de vierde maand op rij met een negatieve inflatie ofwel deflatie. De aanhoudende prijsdalingen voeren de druk op de Chinese overheid op om meer te doen om de economie te ondersteunen en het consumentenvertrouwen te herstellen.

Euro- en oliekoers

Op het Damrak staat ook ING in de belangstelling. De bank en diverse bestuursleden hebben een dagvaarding ontvangen namens beleggers. Die beweren "financiële verliezen te hebben geleden" omdat zij niet goed zijn geïnformeerd over de gebreken in het antiwitwasbeleid van de bank. Daarom eisen zij nu een schadevergoeding van 500 miljoen euro. ING zegt het daar niet mee eens te zijn en zich te zullen gaan verdedigen.

De euro was 1,0784 dollar waard, tegen 1,0767 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 74,21 dollar. Brentolie kostte ook 0,5 procent meer, op 79,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zorgen in Europese wijnindustrie over uitsluiting in handelsdeal

PARIJS (ANP/RTR) - Europese wijnen gaan mogelijk niet profiteren van een voorkeursbehandeling in een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat stelt de belangrijkste lobbygroep van de Europese wijnindustrie, die zich zorgen maakt en wil dat Brussel de belangen van wijnproducenten behartigt.

12 minuten geleden
Wall Street lager na nieuwe tariefaanval Trump op Canada

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.

1 uur geleden
Duizenden Citroën-rijders wachten nog op nieuwe airbag

HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.

2 uur geleden
UWV vordert te hoge uitkeringen door WIA-fouten niet terug

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.

2 uur geleden
Saudi's produceerden in juni meer olie dan afgesproken, stelt IEA

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.

2 uur geleden
Wet in de maak waardoor ontslag na doorstart niet zomaar mag

DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.

3 uur geleden
Kabinet komt met actieplan om innovatie aan te jagen

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.

4 uur geleden