Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijfers Shell en Unilever staan centraal op Damrak

Cijfers Shell en Unilever staan centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de resultaten van zwaargewichten Shell en Unilever. Verder wordt gelet op het rentebesluit van de Britse centrale bank. De Europese aandelenmarkten lijken daarbij wat gas terug te nemen na de recente sterke koersstijgingen.

Olie- en gasconcern Shell leed in het coronajaar 2020 een nettoverlies van 21,7 miljard dollar. Er vlogen vorig jaar veel minder vliegtuigen, er reden minder auto's en de industrie draaide in een lagere versnelling door de coronacrisis. Daardoor was er minder vraag naar olie en gas.

Unilever zag de nettowinst afgelopen jaar licht toenemen tot 6,1 miljard euro. Het levensmiddelenconcern zag de verkopen van schoonmaakmiddelen en zaken als ijs voor thuis stijgen door de coronapandemie, maar verkocht minder producten aan bedrijven en horecazaken.

Coronasteunpakket

Ook blijft de blik gericht op de ontwikkelingen rond het omvangrijke coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie. De Democraten in het Lagerhuis van het Amerikaanse parlement hebben een wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om het door president Joe Biden voorgestelde coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar (ongeveer 1600 miljard euro) door te voeren. Door het wetsvoorstel hebben ze daar geen steun van de Republikeinen meer voor nodig.

Aan het coronafront is er in Duitsland opnieuw sprake van een flinke stijging van het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen. Donderdagochtend werden 14.211 nieuwe gevallen over de afgelopen 24 uur gemeld. Woensdag waren dat er nog 9705, ongeveer een derde minder. Na een dip in het afgelopen weekend, stijgt het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen weer gestaag in Duitsland.

Banken

In Frankfurt staan onder andere banken in de belangstelling. Deutsche Bank boekte afgelopen jaar voor het eerst sinds 2014 weer winst. Commerzbank waarschuwde juist voor een miljardenverlies. Chemieconcern Bayer liet weten een overeenkomst te hebben gesloten ter waarde van 2 miljard dollar voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn.

De Europese beurzen sloten woensdag gemengd. De AEX-index won 0,3 procent tot 654,89 punten en de MidKap klom 0,5 procent tot 968,88 punten. De beurs in Londen daalde 0,1 procent en Parijs bleef onveranderd. Frankfurt steeg 0,7 procent. Wall Street bleef dicht bij huis. De Dow-Jonesindex steeg 0,1 procent tot 30.723,60 punten. De brede S&P 500 won 0,1 procent en techbeurs Nasdaq eindigde een fractie lager.

De euro was 1,2009 dollar waard, tegenover 1,2024 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 56,19 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 58,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

16 minuten geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

1 uur geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

2 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

2 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

2 uur geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

4 uur geleden