
Cijfers over corona minder simpel dan ze lijken
BILTHOVEN (ANP) - Cijfers over de corona-epidemie in Nederland zijn niet zo eenvoudig als ze op het eerste gezicht lijken. Vertragingen in de registratie en de uiteenlopende manieren waarop cijfers worden gepresenteerd, maken het er niet makkelijker op. Ondanks onvolkomenheden kan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) er wel een "redelijk beeld van de trend" uit halen, zegt hoofd Epidemiologie Susan van den Hof.
Dat veel mensen de website van het RIVM weten te vinden, is wel duidelijk. Rond 14.00 uur, het tijdstip waarop het instituut dagelijks de nieuwste cijfers over de uitbraak publiceert, raakte de site woensdag overbelast.
Wie de laatste cijfers op de site leest, kan de indruk krijgen dat de afgelopen 24 uur een stuk meer mensen zijn overleden dan in de 24 uur daarvoor. Het aantal geregistreerde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus nam met 80 toe, tegen 63 een dag eerder.
Dagen
Wat het RIVM er echter sinds kort uitdrukkelijk bij vermeldt, is dat het soms dagen kan duren voordat een sterfgeval wordt doorgegeven. Hetzelfde geldt voor ziekenhuisopnamen.
In een afzonderlijk document, dat ook dagelijks wordt gepubliceerd, houdt het RIVM bij op welke datum mensen zijn overleden. De diagram waar dat in staat, liet voor afgelopen zaterdag een piek zien en de twee dagen daarna een daling. Het aantal overledenen van de laatste dag, dinsdag, is een stuk lager, maar dat cijfer is incompleet. Van 18 overledenen is de sterfdatum nog onbekend.
24 uur
Met ziekenhuisopnamen werkt het net zo: het aantal patiënten dat de laatste 24 uur is doorgegeven, geeft niet het aantal nieuwe patiënten weer dat de laatste 24 uur is opgenomen. Ook daar kan meerdere dagen vertraging in zitten. Van den Hof merkt op dat als ook die vertraging stabiel is, de cijfers de trend alsnog weergeven.
Toch is het hoofd Epidemiologie voorzichtig met optimistische conclusies. "Van ongeveer een op de vijf patiënten weten we niet precies wanneer ze zijn opgenomen. Als ze door de GGD bij ons zijn gemeld en pas later in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, krijgen wij dat niet altijd door. De eerste tekenen lijken nu positief, maar je moet een daling echt een aantal dagen zien om er harde uitspraken over te doen."
De cijfers worden wel steeds completer en actueler, zegt Van den Hof. Wat helpt, is dat het RIVM nu ook cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) krijgt.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
5 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden