Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijfers laboratoria bevestigen snelle opmars omikronvariant

Cijfers laboratoria bevestigen snelle opmars omikronvariant

BILTHOVEN (ANP) - Testresultaten van laboratoria duiden erop dat de omikronvariant van het coronavirus zich zoals verwacht snel verspreidt in Nederland. Bijna 3000 testmonsters van laboratoria die samenwerken met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevatten aanwijzingen dat het om de extra besmettelijke variant gaat.

Gegevens van de labs die het instituut heeft gepubliceerd bevestigen de trend dat omikron op weg is om de dominante variant te worden. Het RIVM verwacht dat het door de snelle verspreiding waarschijnlijk nog voor de jaarwisseling de meest voorkomende coronavariant in Nederland zal zijn.

Om de virusvarianten in de gaten te houden doet het RIVM onder meer aan kiemsurveillance. Iedere week worden 1500 tot 2000 positieve testmonsters aan een nadere analyse onderworpen. Zo wordt duidelijker welke varianten in welke mate rondgaan. Die kiemsurveillance ligt echter een paar weken achter op de werkelijkheid.

Speciale PCR-test

Als aanvulling gebruikt het RIVM ook gegevens van laboratoria die met een speciale PCR-test al kunnen laten zien dat een testmonster vermoedelijk deze variant bevat. Het bewijs is dan niet zo hard als met de zogeheten sequentie-analyses, maar het geeft wel een goede indicatie. Een groot voordeel is dat de gegevens heel actueel zijn.

Laboratorium Synlab heeft tot nog toe in 1610 testmonsters aanwijzingen voor omikron gevonden, Saltro in 413 monsters en een samenwerkingsverband van GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en Inbiome in 270 monsters.

Synlab

Bij Synlab bevatte woensdag bijna een kwart (23,3 procent) van de positieve testen mogelijk de omikronvariant: 222 van de 954. GGD Amsterdam meldde woensdagochtend al dat het in de hoofdstad in bijna de helft van de besmettingen om omikron gaat. Het samenwerkingsverband bekeek maandag 95 testen, waarvan er 46 aanwijzingen bevatten voor de oprukkende variant.

Het RIVM durft tot nog toe niet te zeggen hoe ziekmakend omikron is. Enkele buitenlandse onderzoeken duiden op een lager aantal ernstige ziektegevallen, maar volgens topepidemioloog Jaap van Dissel van het RIVM zijn er nog veel onzekerheden over.

Meer uit Gezond

Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

1 uur geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

1 uur geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

4 uur geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

23 uur geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

1 dag geleden
Tonnen boete wegens gesjoemel met duizenden tandartsrekeningen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een bv voor tandheelkundige zorg een boete van 227.000 euro opgelegd wegens verkeerde declaraties, een ondeugdelijke administratie en een gebrek aan transparantie.

1 dag geleden
Veel vraag naar hooikoortsmiddelen door veel pollen

DEN HAAG (ANP) - Door de vele pollen in de lucht is er veel vraag naar hooikoortsmiddelen bij drogisterijen. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat weten dat er "zeer veel" hooikoortsmiddelen worden verkocht. "Er wordt ook opvallend veel advies gevraagd en gegeven, waarschijnlijk omdat verschillende allergie├źn zich tegelijk voordoen", zegt een woordvoerder.

1 dag geleden