Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CIDI telt fors meer gevallen van anti-Joodse discriminatie

CIDI telt fors meer gevallen van anti-Joodse discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft het afgelopen jaar 182 gevallen van anti-Joodse discriminatie geregistreerd, nog los van dergelijke uitingen online. In de dertig jaar dat het centrum de Monitor Antisemitische Incidenten bijhoudt, werd volgens het CIDI nog nooit zo’n hoog aantal vastgelegd.

De 182 antisemitische incidenten in 2019 betekenen een toename van 35 procent ten opzichte van de 135 voorvallen die in 2018 werden geregistreerd. Dat jaar was het wel meer minder dan in piekjaar 2014, toen 171 incidenten werden geteld. "Destijds was de stijging van antisemitisme gerelateerd aan het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas in Gaza. Een dergelijk verband ontbreekt in 2019", aldus het CIDI.

Vooral schelden gebeurde vaker: het aantal scheldpartijen steeg van 18 incidenten in 2018 naar 44 gevallen in 2019. Bij demonstraties was het vaak raak met discriminatie: in totaal werden daarbij 18 incidenten geteld, tegen 5 in 2018. Echt fysiek geweld met een antisemitisch motief had in 2019 twee keer plaats, in 2018 was het één keer.

Antisemitische uitingen op het internet worden door CIDI niet meegeteld, maar de organisatie merkte ze wel veel op. "Nog steeds ondernemen socialemediabedrijven te weinig actie tegen antisemitische en andere racistische uitingen op hun platforms."

Het CIDI zegt zich grote zorgen te maken over de stijging van het aantal antisemitische incidenten en vreest dat de voorvallen die bij het centrum zijn gemeld slechts het topje van de ijsberg zijn. "Wat de stijging des te schrijnender maakt, is dat slachtoffers van antisemitisme slechts zelden aangifte doen bij de politie, omdat zij vrezen dat een aangifte tot niets leidt. Wanneer slachtoffers wél aangifte doen, stuiten zij vaak op onbegrip en kan het soms jaren duren voor zij horen wat er met hun aangifte is gedaan."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Gemeenten willen compensatie voor extra coronakosten

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil van het Rijk compensatie voor de inkomstenderving van gemeenten tijdens de coronacrisis en de extra kosten die gemeenten momenteel maken. De VNG heeft daar woensdag met minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën over gesproken.

4 minuten geleden
Nieuwe cao voor werknemers in het voortgezet onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De VO-raad en de onderwijsbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de ruim 100.000 werknemers in het voortgezet onderwijs. Alles bij elkaar becijfert CNV Onderwijs het op een loonstijging van 3,35 procent. Onder de cao vallen leerkrachten, schoolleiders en ondersteunend personeel.

23 minuten geleden
'Zorg van dieren in dierentuinen door crisis in gevaar'

LEENS (ANP) - De dierentuinen in Nederland zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in grote nood. Belangenvereniging Dier en Park stelt dat de sector dubbel wordt getroffen. Bezoekers zijn niet meer welkom, maar de kosten voor het onderhoud van de dieren en alle verblijven lopen wel door.

1 uur geleden
Banken waarschuwen voor coronasmoezen criminelen

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland waarschuwen vanaf donderdag met een spotje op de publieke zenders voor criminelen die corona misbruiken om mensen gegevens te ontfutselen. "Antibacteriële pas? Trap er niet in!" zo luidt de boodschap, die aansluit bij de lopende campagne 'Veilig Bankieren' van de gezamenlijke banken.

1 uur geleden
Cultuursector komt met website om tickets te bewaren

AMSTERDAM (ANP) - Theaters, concertzalen, musea en festivals doen een oproep aan het publiek geen geld terug te vragen voor tickets die zij al gekocht hadden maar die niet kunnen worden gebruikt vanwege de coronacrisis. Via de website www.bewaarjeticket.nl roepen zij mensen op hun ticket in te ruilen voor een voucher die ze later kunnen inwisselen.

1 uur geleden
NS: kans op langere reistijd voor noodzakelijke reizigers

UTRECHT (ANP) - De NS verzoekt mensen die tijdens de Pasen niet perse de trein hoeven te nemen, dit niet te toen. Reizigers die vanwege hun werk niet anders kunnen, moeten rekening houden met een langere reistijd door diverse werkzaamheden. ProRail werkt bijvoorbeeld tussen station Zaandam en Amsterdam Sloterdijk en bij Zwolle aan verbeteringen en onderhoud van het spoor.

2 uur geleden
UWV: in sommige sectoren is werk te over

AMSTERDAM (ANP) - In veel sectoren zijn door de coronacrisis bedrijven dicht en zitten werknemers thuis, maar in andere branches is op dit moment juist werk te over. Het UWV zegt dat de zorg, de land- en tuinbouw en de logistiek om extra personeel zitten te springen.

3 uur geleden