Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CIDI doet aangifte tegen maker muurschildering Berghuis

CIDI doet aangifte tegen maker muurschildering Berghuis

ROTTERDAM (ANP) - Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen de maker van de muurschildering waarop voetballer Steven Berghuis is afgebeeld als slachtoffer van de Holocaust. Die was te zien in Rotterdam en is vermoedelijk gemaakt door een of meerdere supporters van Feyenoord. De aanvoerder van Feyenoord stapt van die club over naar aartsvijand Ajax, en dat viel niet bij alle fans goed.

Op de schildering werd Berghuis afgebeeld met grote neus, keppeltje en Jodenster, met daarnaast de tekst 'Joden lopen altijd weg'. "Dit is ontzettend discriminerend naar joden en kan je niet meer wegzetten als baldadigheid tegen Ajax", aldus een woordvoerster van CIDI. De organisatie heeft aangifte gedaan van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie en het opzettelijk beledigen op grond van ras, godsdienst en levensovertuiging.

CIDI acht de kans groot dat degene die de muurschildering heeft gemaakt, opgespoord wordt. "We denken dat er door middel van camerabeelden wel iemand gevonden kan worden", aldus de woordvoerster. Er is op dit moment nog niemand in beeld. "We hebben dit weekend vluchtig contact gehad met de politie, maar willen zij stappen ondernemen, dan moet er aangifte gedaan worden." Dat is maandagmiddag gebeurd.

De organisatie laat daarnaast weten ook aangifte te doen tegen de groep Feyenoord-supporters die zondag na de oefenwedstrijd tegen PAOK Saloniki in de Kuip antisemitische spreekkoren ten gehore bracht.

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

3 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

7 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

9 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

9 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

11 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

12 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

12 uur geleden