Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CIA zet speciaal centrum op om China in de gaten te houden

CIA zet speciaal centrum op om China in de gaten te houden

WASHINGTON (ANP) - De CIA zet een nieuw centrum op dat zich exclusief gaat bezighouden met China. De Amerikaanse inlichtingendienst gaat er inlichtingen verzamelen over de communistische volksrepubliek en inspanningen aansturen om Chinese spionage tegen te gaan, schrijven Amerikaanse media.

De oprichting van het 'China Mission Center' kan volgens de krant The Washington Post worden gezien als teken dat de Verenigde Staten zich opmaken voor een grootschalige en jarenlange worsteling met China. CIA-topman William J. Burns noemt de groeiende rivaliteit met Beijing in een verklaring "de grootste geopolitieke uitdaging van de 21e eeuw".

Een ingewijde zegt tegen de krant dat de CIA wereldwijd meer agenten, taalkundigen en technici gaat inzetten om inlichtingen te verzamelen en Chinese belangen te ondermijnen. De bron vergelijkt dat met de manier waarop de inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog de communistische Sovjet-Unie aanpakte. De CIA gaat nu ook meer mensen opleiden om Mandarijn te spreken.

Grootste gevaar

De dienst was eerder nog veel nadrukkelijker gericht op de strijd tegen terreurorganisaties, maar daar kwam onder de voorganger van Burns verandering in. Er gaat nu weer meer aandacht uit naar landen die als rivalen worden gezien, zoals Rusland, Noord-Korea en Iran.

De voormalige CIA-directeur John Brennan reageert in The Washington Post positief op het besluit een speciaal China-centrum op te richten. "Als er een land is dat een eigen missiecentrum verdient, dan is het China wel", concludeert hij. "Dat heeft wereldwijde ambities en vormt het grootste gevaar voor Amerikaanse belangen en de internationale orde."

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

3 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

4 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

5 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

8 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armeniƫ gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

10 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

10 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiƫle overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

11 uur geleden