Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie

ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie is bereid om te praten over een doorstart van de huidige coalitie. "Op hoop van zegen", laat partijleider Gert-Jan Segers weten. Eerder gingen de fracties van VVD, CDA en D66 hier al mee akkoord.

"Nu er een indringend beroep op ons wordt gedaan, zijn wij bereid om de gesprekken daarover en over constructieve samenwerking aan te gaan. Niet ten dienste van onszelf, maar ten dienste van ons land en van mensen die ook echt op een dienstbare overheid zijn aangewezen", aldus Segers.

Hij wil wel dat het nieuwe kabinet zorgt voor een "een geloofwaardige breuk" met de huidige bestuurscultuur. De overheid moet weer dienstbaar worden aan de burger. Hij wil zich verder inzetten voor onder meer het klimaat, een humaan migratiebeleid en het oplossen van de woningnood.

Vertrouwen

Er moet vertrouwen groeien tussen de partijen, denkt Segers. Dat zal vooral nodig zijn bij "beladen onderwerpen". De partij heeft vooral met D66 en in mindere mate met de VVD een meningsverschil over medisch ethische onderwerpen. Ook viel het plan van D66 uit 2019 om de veestapel te halveren heel slecht bij de ChristenUnie.

Na de verkiezingen in maart liet Segers al snel weten niet direct opnieuw regeringsverantwoordelijkheid te ambiëren. Daarbij kwam dat D66 niet door wilde gaan met de ChristenUnie, de kleinste van de vier coalitiepartijen.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 2 maanden geleden
eerst uitgekotst door kaag--en nu als een hondje bedelen om een zeteltje want hij is braaf en mag dan meedoen. getuigt van een slappe rug. shame on u.
turfer 2 maanden geleden
word je eerst buitenspel gezet, doe je nu weer mee , had toch de eer aan mij zelf gehouden en niet meegedaan, wat een zwakke partij
Braspenning 2 maanden geleden
heer Segers waar staat die C voor bij U clubje ik denk het te weten het is de eerste letter van corrupt hoe kan je nu je huid verkopen aan dat stelletje niksnutten, het is te hopen dat U clubje bij de volgende verkiezingen heel negatieve uilslsg kan verwachten en de kamer wordt op geschoond
homebase123 2 maanden geleden
CU de meelopers en hol kruipers van RAT en LEUGENAAR RUTTE.
BoegieWoegie 2 maanden geleden
SatansUnie.

Meer uit Politiek

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelende partijen hebben nog een aantal grote thema's te bespreken in de laatste week van de formatie. De partijen hopen volgende week een akkoord te presenteren, maar over een aantal zaken moet nog overeenstemming worden bereikt. Daarnaast moet er wat worden geschoven in de plannen op verschillende terreinen, omdat er te veel geld nodig was voor het totaalplaatje, melden bronnen aan het ANP.

22 uur geleden
Segers: formatie blijft tot laatste moment spannend

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie blijft "tot het laatste moment spannend", verwacht ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. De onderhandelende partijen zijn toe aan "de puntjes op de i, de laatste keuzes", maar daar wordt nog altijd "pittig" over gediscussieerd, zegt hij.

23 uur geleden
Vijlbrief werkt al aan compensatieregeling voor 'zwarte lijst'

DEN HAAG (ANP) - Er wordt nog onderzoek gedaan naar de groep mensen die op de 'zwarte lijsten' van de Belastingdienst stonden, maar toch wordt al gekeken naar een compensatieregeling. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) meldt dit aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Informateurs: partijen willen voor kerstreces coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. Dat laten informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Klaver: GL en PvdA lieten zich te vaak uit elkaar spelen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen jaren heeft het kabinet te vaak een "spel" gespeeld met partijen om tot politieke akkoorden te komen, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij steekt ook de hand in eigen boezem. Zijn partij en de PvdA "hebben ons te vaak uit elkaar laten spelen".

2 dagen geleden
PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

DEN HAAG (ANP) - De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema's samen toetsen. Dat levert een samenwerking op die volgens de partijen niet vrijblijvend is. Ze willen op die vijftien onderwerpen ook hetzelfde gaan stemmen.

2 dagen geleden
Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

1 week geleden