ChristenUnie wil meer invloed en beter salaris voor verplegenden
DEN HAAG (ANP) - Verpleegkundigen en verzorgenden moeten meer zeggenschap krijgen over hun werk en beter worden beloond. De ChristenUnie doet daarvoor zes voorstellen in een manifest. Zo wil de coalitiepartij dat er een wettelijke verplichting komt voor zorginstellingen om een adviesraad voor verpleegkundigen en verzorgenden te hebben. Ook de VVD en GroenLinks willen meer inspraak en invloed van deze groep zorgmedewerkers op hun eigen werk. Ze dienden daartoe onlangs samen een initiatiefwet in.
De ChristenUnie wijst erop dat onder meer regeldruk, gebrek aan autonomie en financiële knelpunten ertoe leiden dat een groot deel van het zorgpersoneel de zorg alweer snel verlaat. Rapporten van onder meer de Sociaal Economische Raad (SER) en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) onderstrepen dat. Naast een betere beloning vindt de kleinste regeringspartij ook dat het makkelijker moet worden om meer uren te werken. In de zorgsector is een groot personeelstekort, dat een beetje kan worden ingelopen als parttimers meer zouden werken.
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: "Goede zorg is letterlijk van levensbelang. Sinds maart is Nederland nog eens extra van dit besef doordrongen. Onze samenleving kan bouwen op toegewijde zorgverleners, die dag en nacht voor ons klaar staan. De afgelopen periode maakt ook pijnlijk duidelijk dat het tijd is voor structurele verbeteringen. Onze verpleegkundigen en verzorgenden verdienen meer inspraak, een betere beloning en een groter vertrouwen. Waardering uit zich niet alleen in mooie woorden, dat is wat nu telt."
Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting van de zorgsector voor komend jaar.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer was voorbarig met zijn verzet tegen de kabinetsplannen om het noodrecht te gebruiken om snel strenge asielmaatregelen te nemen, vindt vicepremier Fleur Agema. Maar ze wil nog weleens zien of de tegenstanders van de noodgreep die ook nog durven afwijzen als die eenmaal is ingegaan.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De "ultieme poging" van zorgminister Fleur Agema om de spoedzorg in het ziekenhuis van Heerlen te behouden is niet geslaagd. De verhuizing van de spoedeisende hulp, de intensive care en de acute geboortezorg naar de nevenvestiging in Sittard gaat door. Wel belooft het ziekenhuis een terugkeer in de toekomst mogelijk te houden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) kreeg steun van ChristenUnie, SP, D66, SGP, Volt, Denk, CDA en de Partij voor de Dieren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zich donderdagmiddag niet laten zien bij een dagvullend protest van kritische rijksambtenaren. De protesterende oud-minister Jan Pronk (o.a. Ontwikkelingssamenwerking) zegt dat Veldkamp de uitnodiging heeft afgeslagen om een boek van de ambtenaren in ontvangst te nemen. De bewindsman zegt op zijn beurt dat hij geen uitnodiging heeft gekregen en dit uit de derde hand heeft moeten vernemen. Hij is wel "alleszins bereid" het boek later zonder publiek in ontvangst te nemen van Pronk.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zich uitgesproken tegen standpunten van coalitiepartijen PVV en BBB over Oekraïne. De PVV is tegen de "onomkeerbare toezegging" dat Oekraïne mag toetreden tot de NAVO. De BBB zei onlangs in een debat Oekraïne graag als een "bufferstaat" te zien tussen Rusland en Europa. Veldkamp is het met beide punten oneens.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ontkent dat hij ambtenaren onder druk heeft gezet om tot andere berekeningen te komen over het verminderen van geluidsoverlast rond Schiphol. De luchthaven hoeft van de minister minder te krimpen dan het vorige kabinet had bepaald, en volgens NRC komt dat doordat Madlener ambtenaren "onder druk zette" om informatie van Schiphol en KLM te gebruiken.
1 dag geledenLUXEMBURG/DEN HAAG (ANP) - Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) is blij met de "vlucht naar voren" om tot een akkoord te komen tussen politievakbonden en de politie over het vroegpensioen. Voor ongeveer duizend politiemedewerkers die in 1961 geboren zijn is een overbruggingsregeling getroffen, zodat ook zij drie jaar voor hun AOW kunnen stoppen met werken. "Die kunnen nu gerust slapen, wetende dat ze ook een vroegpensioenregeling hebben."
1 dag geleden