
ChristenUnie wil af van perverse incassopraktijk bij schuldenaren
DEN HAAG (ANP) - De manier waarop mensen met problematische schulden worden gedwongen tot betaling, moet en kan anders, vindt de ChristenUnie. Volgens Tweede Kamerlid Don Ceder is er een ware incasso-industrie ontstaan waarin tal van bedrijven en organisaties veel geld verdienen aan het innen van schulden en oplopende rente- en proceskosten. Mensen raken tegenwoordig relatief makkelijk in de schulden en velen zakken door de harde en lucratieve incassopraktijken daarna nog dieper in de ellende, stelt Ceder.
"De prikkels en het verdienmodel in het huidige systeem zijn verkeerd. De maatschappelijke kosten zijn uiteindelijk voor ons allemaal. We moeten allemaal weer oog krijgen voor de persoon achter dat bedrag, en hoe we diegene verder kunnen helpen", zegt het Kamerlid. Schuldeisers, incassobureaus, deurwaarders en energiebedrijven moeten daarom "de menselijke maat hanteren", vindt de kleinste regeringspartij. Ceder wil vooral dat deurwaarders een meer sociale en regisserende rol krijgen bij mogelijke alternatieven.
Het Kamerlid komt met "een maatschappelijk verantwoord incassoplan" om het verdienmodel aan banden te leggen. Zo wil hij dat schulden niet meer zomaar worden doorverkocht aan schuldopkopers, die de betrokkenen gaan najagen. Ceder wil dat de "oorspronkelijke eigenaar" van de schuld verantwoordelijk blijft voor wat er met een schuldenaar gebeurt. Ook zouden deurwaarders zo'n soort zorgplicht moeten krijgen en moeten energiebedrijven bewindvoering kunnen aanvragen als zij merken dat een huishouden de rekening telkens niet betaalt. Ook bepleit hij minder gerechtelijke procedures en een vereenvoudigd betalingsbevel, waardoor proceskosten niet onnodig oplopen.
Loonbeslag
Daarnaast wil de ChristenUnie dat er meer wordt gedaan om schulden te voorkomen. Mensen en vooral jongeren worden verleid om te kopen en pas later te betalen, maar zulke Buy Now Pay Later-diensten leiden vaak tot hoge incasso- en rentekosten. Ceder wil die renteopbrengsten maximeren, om oneindig oplopende kosten tegen te gaan. Ook wil hij dat vooral jongeren tot 27 jaar meer wegwijs worden in het beheer van hun geld.
Ook kunnen werkgevers meer doen als een werknemer ernstige betalingsproblemen heeft. Zij merken dit zodra er loonbeslag wordt opgelegd om schulden af te lossen. Elk jaar gebeurt dit ongeveer 500.000 keer. Ceder wil een nationaal akkoord met afspraken over de ondersteuning van werknemers met grote schulden. Ceder verwacht steun van de Tweede Kamer, omdat veel partijen toe willen naar een ander incassosysteem.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden