
ChristenUnie stemt op congres tegen uitbreiding coronapas
DEN HAAG (ANP) - De fractie van de ChristenUnie moet niet instemmen met een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs (CTB). Ook zouden er geen maatregelen moeten worden ingevoerd die alleen ongevaccineerden treffen. Dat vindt een meerderheid van de leden van de partij.
Zij stemden zaterdag op een partijcongres voor een oproep om niet in te stemmen met de door het kabinet geplande uitbreiding van het CTB naar bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, en ook niet in te stemmen met het weren van ongevaccineerden op sommige plekken.
De stemming brengt de fractie in een lastig parket. De CU onderhandelt momenteel met VVD, CDA en D66 over de vorming van een nieuw kabinet. Het huidige demissionaire kabinet, dat uit dezelfde partijen bestaat, wil het CTB juist uitbreiden.
2G-maatregel
Ook overweegt het kabinet een 2G-maatregel in te voeren voor drukke plekken waar het risico op een besmetting hoog is, zoals evenementen of festivals. Dat zou betekenen dat alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of genezen van een coronabesmetting toegelaten zouden worden. Een negatieve test zou dan niet meer genoeg zijn.
Een oproep om niet toe te treden tot een kabinet waarin uitbreiding van het CTB of het instellen van maatregelen tegen ongevaccineerden "een serieuze optie" is, kreeg net geen meerderheid.
Polarisatie
Partijleider Gert-Jan Segers benadrukte in een toespraak dat zijn fractie zich eerder heeft uitgesproken tegen een 2G-beleid, omdat dat "de polarisatie vergroot". CU-Kamerlid Mirjam Bikker stelde onlangs voor een 1G-beleid te voeren, waarbij iedereen getest moet worden voor toegang tot bepaalde plekken, ook gevaccineerden.
De CU-fractie heeft steun voor uitbreiding van het CTB of 2G nog niet helemaal uitgesloten. Bikker zei dat ze ziet dat de bezwaren tegen 2G "die de fractie heeft ook heel sterk in de partij leven".
"We nemen het heldere signaal dat het congres vandaag afgeeft mee bij de afwegingen die we de komende tijd gaan maken. Daarin is het steeds de zoektocht hoe we sámen zorgen dat de zorg het volhoudt en sámen onze kwetsbaren beschermen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden