ChristenUnie pleit in visiestuk voor overheid die afstand bewaart
DEN HAAG (ANP) - De overheid moet ingrijpen waar nodig, maar als het kan ook afstand bewaren, vindt de ChristenUnie. De partij heeft ter ere van haar bijna 25-jarige bestaan een visiedocument opgesteld dat de komende jaren moet dienen als politiek kompas. Op enkele accentverschillen na - bijvoorbeeld over de rol van de overheid - is het geen radicale koerswijziging.
"Ook de ChristenUnie kreeg wel eens het verwijt de overheid te groot te maken in haar plannen. Of dat nu terecht is of niet, laat het een aanmoediging zijn om uit te blijven komen bij onze traditie van terughoudendheid met betrekking tot de rol van de overheid", schrijft de partij. Dat moet niet worden gelezen als een pleidooi voor een passieve overheid, nuanceren de opstellers van de partijvisie even later. Ze zijn nog steeds voor een overheid die "stevig mag ingrijpen als in de verhoudingen in onze samenleving de ene kring over de andere heerst."
Toch is de toon op dit punt anders dan in bijvoorbeeld het laatste verkiezingsprogramma van de partij. Daarin staat: "De overheid moet een sterke boom zijn, beschuttend voor wie haar nodig heeft."
'Haagse reflex'
Partijleider Mirjam Bikker vindt het een "Haagse reflex om weer nieuwe regels te maken als dit niet goed gaat, zonder goed te luisteren naar wat de samenleving eigenlijk nodig heeft". Daar heeft de ChristenUnie "vanzelfsprekend" ook wel eens aan toegegeven toen de partij in de regering zat, geeft ze toe bij de presentatie van het visiedocument. De politica begint bijvoorbeeld over het stikstofbeleid, dat "te veel van de Haagse tekentafel" was.
In de oppositie wil Bikker er scherp op letten dat niet elk probleem bij de overheid wordt gelegd, bijvoorbeeld als het gaat om vergrijzing. Het moet niet alleen bij de zorg komen te liggen om zich te ontfermen over de groeiende groep hulpbehoeftige ouderen, vindt ze, maar ook bij de sociale omgeving. Het belastingstelsel moet van Bikker dan wel zo worden ingericht dat zij daar de ruimte voor krijgen.
Verder klinkt vooral het bekende geluid van de ChristenUnie door in het visiedocument. Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove zegt dat het ook niet moet worden gezien als een koerswijziging, eerder nadruk op de grondbeginselen. De partij bepleit bijvoorbeeld nog steeds om het aantal abortussen terug te dringen en verzet zich tegen euthanasie. De partij ziet een samenleving die "in bepaalde opzichten killer en individualistischer" is geworden door de ontkerkelijking en wil daarom gemeenschapszin aanmoedigen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft twee campagnevideo's van Forum voor Democratie (FVD) als strafbaar beoordeeld. Het gaat om een spotje waarin de partij aandacht vraagt voor de gevolgen van de spreidingswet en een over non-binaire en transgender personen, aldus het OM vrijdag.
13 uur geleden