
ChristenUnie pleit in visiestuk voor overheid die afstand bewaart
DEN HAAG (ANP) - De overheid moet ingrijpen waar nodig, maar als het kan ook afstand bewaren, vindt de ChristenUnie. De partij heeft ter ere van haar bijna 25-jarige bestaan een visiedocument opgesteld dat de komende jaren moet dienen als politiek kompas. Op enkele accentverschillen na - bijvoorbeeld over de rol van de overheid - is het geen radicale koerswijziging.
"Ook de ChristenUnie kreeg wel eens het verwijt de overheid te groot te maken in haar plannen. Of dat nu terecht is of niet, laat het een aanmoediging zijn om uit te blijven komen bij onze traditie van terughoudendheid met betrekking tot de rol van de overheid", schrijft de partij. Dat moet niet worden gelezen als een pleidooi voor een passieve overheid, nuanceren de opstellers van de partijvisie even later. Ze zijn nog steeds voor een overheid die "stevig mag ingrijpen als in de verhoudingen in onze samenleving de ene kring over de andere heerst."
Toch is de toon op dit punt anders dan in bijvoorbeeld het laatste verkiezingsprogramma van de partij. Daarin staat: "De overheid moet een sterke boom zijn, beschuttend voor wie haar nodig heeft."
'Haagse reflex'
Partijleider Mirjam Bikker vindt het een "Haagse reflex om weer nieuwe regels te maken als dit niet goed gaat, zonder goed te luisteren naar wat de samenleving eigenlijk nodig heeft". Daar heeft de ChristenUnie "vanzelfsprekend" ook wel eens aan toegegeven toen de partij in de regering zat, geeft ze toe bij de presentatie van het visiedocument. De politica begint bijvoorbeeld over het stikstofbeleid, dat "te veel van de Haagse tekentafel" was.
In de oppositie wil Bikker er scherp op letten dat niet elk probleem bij de overheid wordt gelegd, bijvoorbeeld als het gaat om vergrijzing. Het moet niet alleen bij de zorg komen te liggen om zich te ontfermen over de groeiende groep hulpbehoeftige ouderen, vindt ze, maar ook bij de sociale omgeving. Het belastingstelsel moet van Bikker dan wel zo worden ingericht dat zij daar de ruimte voor krijgen.
Verder klinkt vooral het bekende geluid van de ChristenUnie door in het visiedocument. Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove zegt dat het ook niet moet worden gezien als een koerswijziging, eerder nadruk op de grondbeginselen. De partij bepleit bijvoorbeeld nog steeds om het aantal abortussen terug te dringen en verzet zich tegen euthanasie. De partij ziet een samenleving die "in bepaalde opzichten killer en individualistischer" is geworden door de ontkerkelijking en wil daarom gemeenschapszin aanmoedigen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
2 dagen geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
3 dagen geleden