Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ChristenUnie en VVD komen met plan tegen antisemitisme

ChristenUnie en VVD komen met plan tegen antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen ChristenUnie en de VVD zien dat antisemitisme groeit in Nederland, maken zich daar grote zorgen over en komen daarom met plannen om hier iets tegen te doen. Zij willen bijvoorbeeld dat elke voetbalclub verplicht met een aanpak tegen antisemitische en racistische leuzen moet komen.

"Zowel bij wedstrijden van Ajax, als bij wedstrijden van andere voetbalclubs klinken er geregeld vaak kwetsende spreekkoren ten aanzien van Joden", schrijven Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Ulysse Ellian (VVD) in een zogeheten initiatiefnota. Zij zien dat het voetbalsupporterschap in Nederland is "doorspekt" met antisemitisme en vinden dat er echt iets moet gebeuren om hier een eind aan te maken.

Scholieren van Joodse afkomst krijgen volgens de Kamerleden ook veel te maken met antisemitisme. Zij hebben bijvoorbeeld met twee Joodse middelbare scholieren gesproken die later liever naar Amerika of Israël verhuizen, omdat ze hier voor zichzelf geen toekomst zien. Daarom bepleiten de parlementariërs dat er een meldpunt komt voor antisemitisme op scholen. Ook willen ze dat elk kind minstens één keer een ervaringsverhaal moet horen over de Tweede Wereldoorlog.

Social media

Segers en Ellian constateren dat er bovendien veel antisemitisme is op social media. Daarom vragen zij aan het kabinet om in Nederland en in Europa afspraken te maken om "strenger op te treden tegen antisemitische uitingen op het internet".

De opstellers van de initiatiefnota willen daarnaast dat de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding niet alleen de opdracht krijgt om antisemitisme te bestrijden, maar ook om het Joodse leven te "koesteren".

Roep om coördinator

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft eerder al een speciale coördinator aangesteld die antisemitisme tegen moet gaan. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor antisemitische uitingen op internet, zo schreef hij in oktober in een werkplan. De coördinator wil eveneens iets doen tegen spreekkoren in voetbalstadions, met behulp van gezichtsherkenning en door wedstrijden sneller stil te leggen.

Meer uit Politiek

Kamer wil openheid over gevolgen natuurherstelwet voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag "de belangrijkste conclusies" openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland. Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen.

5 uur geleden
Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

7 uur geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

8 uur geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

9 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

10 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

10 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

10 uur geleden