Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Choukoud loopt op 'wonderschoenen' de marathon van zijn leven

Choukoud loopt op 'wonderschoenen' de marathon van zijn leven

VALENCIA (ANP) - Khalid Choukoud kon amper zijn gevoel beschrijven na de marathon van Valencia, waarin hij een persoonlijke toptijd van 2.07.37 liep en zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Parijs. "Het is gewoon heerlijk, ik mag voor de tweede keer naar de Spelen. Echt, ik had de dag van mijn leven", vertelde hij na de wedstrijd aan het ANP.

De 37-jarige Haagse hardloper strandde zeven weken geleden in de marathon van Amsterdam nog op 26 seconden van de olympische limiet van 2.08.10, maar in Valencia dook hij er een dikke halve minuut onder.

"Met die hardloopschoenen van tegenwoordig gaat het herstel steeds beter. Ik had na de marathon van Amsterdam al heel snel geen spierpijn meer en na twee weken kon ik alweer de zware marathontrainingen oppakken", aldus Choukoud.

Aanvankelijk plan

Hij besloot drie weken na Amsterdam zich in te schrijven voor Valencia. "Het plan was de eerste 30 kilometer op het schema van de olympische limiet te lopen en dan te kijken hoe het zou gaan. Zou het niks worden, dan was ik uitgestapt en voor een nieuwe kans gegaan in februari in Sevilla. Maar het ging vanaf de eerste kilometer goed. We kwamen halverwege door in 1.04.02, precies op schema. Toen mijn manager na 35 kilometer riep dat de limiet mogelijk was, ben ik gaan versnellen. Ik heb in de laatste 5 kilometer 45 seconden teruggepakt op mijn schema."

Choukoud roemde het parcours in de Spaanse kuststad. "Weinig bochten en lange stukken over mooie wegen. Heel anders dan in Amsterdam, waar de bochten in het begin je al seconden per kilometer kosten."

Ervaring

Natuurlijk kon Choukoud bogen op zijn ervaring, ook in de voorbereiding. "Ik heb geen gekke dingen gedaan en mijn trainingen op hartslag gelopen. De basis is goed en dan weet je uit de ervaringen van al die vorige marathons dat een goede race mogelijk is. Maar vandaag was ik werkelijk in topconditie. En die schoenen (de Nike Alphafly) spelen zeker weten een rol. Dat zijn wonderschoenen, ik ben er echt superblij mee."

Voor Choukoud breekt nu een ontspannen periode aan, want hij kan zich in alle rust voorbereiden op zijn tweede olympische marathon. Voor de Spelen van 2021 in Japan kwalificeerde hij zich pas op het laatste moment, in april. De olympische 42,195 kilometer in Sapporo liep uit op een teleurstelling; Choukoud zwichtte voor de hitte en stapte uit. "Het was geen fijne ervaring en daarom ben ik zo blij dat ik weer een kans krijg. Ik wil dolgraag een keer echte Spelen meemaken, met publiek en in het hart van Parijs."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

4 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

7 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

8 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

8 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden