Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chirurgisch team van Rode Kruis bereikt Gaza

Chirurgisch team van Rode Kruis bereikt Gaza

GENÈVE (ANP) - Een chirurgisch team en een explosievenexpert van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zijn vrijdag in Gaza aangekomen. De tien deskundigen stonden al een tijdje paraat om hulp te verlenen aan de gewonde inwoners in de Gazastrook maar konden tot nog toe niet de grens bij Egypte over. Het is de eerste keer dat chirurgen van het Rode Kruis het gebied hebben kunnen bereiken.

De artsen zullen ondersteunen in ziekenhuizen en operaties uitvoeren. "Deze cruciale humanitaire hulp geeft een beetje verlichting, maar het is niet genoeg", zegt de regionale ICRC-directeur Fabrizio Carboni. "Veilige, duurzame toegang tot hulpverlening is dringend nodig."

Behalve deze experts zijn ook zes vrachtwagens met hulpgoederen de grens overgegaan. Het gaat om medische spullen als operatiekits om gewonden te behandelen. Volgens het ICRC kunnen met deze pakketten duizend tot 5000 mensen geholpen worden, afhankelijk van de ernst van hun verwondingen. Ook zitten in de vrachtwagens spullen voor waterzuivering, zoals chloortabletten voor 50.000 liter drinkwater.

Aanvoer hulpgoederen

Een Palestijnse grensfunctionaris meldde eerder op de dag dat een medisch team en tien vrachtwagens met hulpgoederen de grens waren overgestoken.

Afgelopen weekend arriveerden de eerste vrachtwagens met hulpgoederen in Gaza. Het ging toen voornamelijk om medicijnen en voedsel. In totaal had het Rode Kruis 60 ton aan hulpgoederen klaarstaan, waaronder medicijnen, hygiënekits, dekens, eten en drinken.

Meer uit Buitenland

NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

25 minuten geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

1 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

1 uur geleden
ICJ: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

DEN HAAG (ANP) - Het Israëlische nederzettingenbeleid is volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in strijd met het internationaal recht. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties heeft in een zitting over verschillende aspecten van het beleid kritiek geuit. De manier waarop een deel van de bezettingen plaatsvindt, komt neer op annexatie. De Palestijnse bevolking wordt bovendien zelfbeschikking ontzegd en gediscrimineerd. Israël moet zich volgens het ICJ zo snel mogelijk uit de bezette gebieden terugtrekken en benadeelden compenseren.

1 uur geleden
Honderden bevrijd bij bestorming gevangenis Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Bij een bestorming van een gevangenis in Bangladesh zijn honderden mensen bevrijd. Protesterende studenten stichtten ook brand bij de gevangenis, zegt de politie tegen persbureau AFP.

1 uur geleden
Commissie Democraten bijeen over onlineprocedures voor kandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een commissie van de Democratische Partij van president Joe Biden komt vrijdag bijeen om te praten over een procedure waarmee partijleden snel online kunnen stemmen over de presidentskandidaat voor de verkiezingen van 5 november. Het congres van de partij is 19 augustus in Chicago en dan zou Joe Biden officieel als de presidentskandidaat worden geïnstalleerd.

2 uur geleden
Journalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens Russische media is hij schuldig bevonden aan spionage. De zaak is behandeld achter gesloten deuren. Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen dat hij een spion is.

2 uur geleden