Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chirurg die petitie tegen 538-feest begon is 'ontzettend verrast'

Chirurg die petitie tegen 538-feest begon is 'ontzettend verrast'

BREDA (ANP) - Chirurg Rogier Crolla, initiatiefnemer van de petitie tegen de viering van de 538 Oranjedag, zegt "ontzettend verrast" te zijn door de overweldigende aandacht voor de actie. "Het succes van deze petitie en alle media-aandacht, laat zien hoe zeer dit in Nederland leeft en hoe hier over gedacht wordt", zegt Crolla. Inmiddels is de petitie meer dan 200.000 keer ondertekend.

538 Oranjedag is een van de nieuwe Fieldlab-experimenten. Het feest vindt plaats op 24 april voor 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Crolla en zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben daar geen enkel begrip voor. "Ik wil het publiek, de artiesten en 538 hun feest niet afnemen, ik wil geen groepen tegen elkaar opzetten, maar ik wil zeggen dat dit niet de juiste tijd en het juiste moment is en dat de prioriteiten anders moeten liggen. Vaccineer, vaccineer, vaccineer en vaar één koers. Dat is beter voor onze gezondheid én voor de economie", zegt Crolla.

De chirurg heeft de petitie om meerdere redenen opgezet, onder andere omdat er volgens hem een verschil is tussen wat de samenleving denkt dat er aan de hand is, en wat er echt speelt in ziekenhuizen. "Wij breiden onze IC capaciteit inmiddels evenveel uit als tijdens de eerste golf, de uitslaapkamers zijn weer ingericht als IC en heel veel operaties zijn geschrapt. We maken nu misschien wel hardere keuzes wie wel of niet geopereerd kan worden. Dagelijks sta ik patiënten te woord van wie de operatie wordt uitgesteld. En dan wordt er vlak bij het ziekenhuis zo’n festival georganiseerd."

Brave burgers

Crolla denkt dat de groep mensen die de petitie heeft ondertekend massaal zijn kans heeft gegrepen om zijn stem te laten horen. "Dat zijn de brave burgers die zich zorgen maken, de regels volgen, één persoon op bezoek krijgen en die snakken naar een einde van deze periode", aldus de chirurg. "Ik hoop dat dit duidelijke signaal van mensen uit heel Nederland serieus wordt opgepikt."

De gemeente Breda heeft na de ophef het kabinet gevraagd of het nog steeds achter het testevenement 538 Oranjedag staat. Het kabinet heeft vooralsnog niet op die vraag gereageerd. Ook komt maandagavond de Bredase gemeenteraad bijeen voor een extra vergadering waarin burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven over het toelaten van het feest.

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.

Meer uit Binnenland

Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

2 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

2 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

3 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

10 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

11 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

11 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

12 uur geleden