Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chiptoeleverancier ASMI uit Almere profiteert van chiptekorten

Chiptoeleverancier ASMI uit Almere profiteert van chiptekorten

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is het afgelopen jaar opnieuw hard gegroeid. De onderneming uit Almere, die onder andere systemen levert voor de bewerking van de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, profiteerde van een grote vraag in de markt. Vanwege de chiptekorten in de wereld en de grote investeringen van chipproducenten in uitbreiding van de productiecapaciteit stroomden de orders bij ASMI binnen.

Alles bij elkaar ging er 2,4 miljard euro aan omzet in de boeken, tegen dik 1,7 miljard euro een jaar eerder. Het was volgens topman Benjamin Loh het zesde achtereenvolgende jaar dat het de onderneming is gelukt om de opbrengsten met meer dan 10 procent op te voeren. Door de grote stroom aan nieuwe opdrachten dikte het orderboek daarnaast aan tot een recordniveau van 1,7 miljard euro.

Het beursgenoteerde bedrijf meldde in januari al dat het in laatste kwartaal van vorig jaar meer had verkocht dan het zelf had verwacht. Onder meer de situatie in de leveringsketen verbeterde waardoor ASMI meer opdrachten die al eerder waren binnengehaald kon uitvoeren en afleveren. ASMI slaagde er ook in om vorig jaar de bedrijfswinst te verbeteren. Onder de streep bleef er met dik 389 miljoen euro wel minder winst over. Dat kwam door een fikse afschrijving op een belang in branchegenoot ASMPT.

Het bedrijf waarschuwde eerder ook dat het mogelijke veel last zou gaan krijgen van de hevigere beperkingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan de chipexport naar China. De prognoses van ASMI voor de komende tijd verschillen van markt tot markt, maar de algehele indruk is wel dat de omzet in de tweede helft van 2023 iets lager zal uitkomen dan in de eerste zes maanden van het jaar. ASMI ziet nog steeds groeimogelijkheden en wil daarin ook fors investeren. Onlangs werd al bekend dat ASMI komende jaren 100 miljoen dollar steekt in een uitbreiding van zijn productie- en innovatiecentrum in Zuid-Korea.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

41 minuten geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

2 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

4 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

7 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

9 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden