Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chiptekorten leiden tot sterke ordergroei voor chipbedrijf ASMI

Chiptekorten leiden tot sterke ordergroei voor chipbedrijf ASMI

ALMERE (ANP) - Chipbedrijf ASMI heeft in het derde kwartaal een recordbedrag aan nieuwe orders binnengekregen. Ook de omzet steeg nu chipproducenten op volle kracht produceren om de chiptekorten aan te pakken. Wel had ASMI wat last van krapte in de toeleveringsketen. Die tekorten aan materialen nemen weer wat af, merkt het bedrijf uit Almere, maar ASMI verwacht dat het de rest van dit jaar nog wel een uitdaging blijft om tijdig alle benodigde materialen geleverd te krijgen.

ASMI maakt onder meer systemen voor de bewerking van zogeheten wafers, de platen waar chips op worden geproduceerd. Chipproducenten die meer chips willen maken hebben ook meer wafers nodig en dus groeit de vraag naar de waren van ASMI. Eind september gaf het bedrijf al aan dat de orders ruim boven de verwachte maximaal 530 miljoen euro zouden uitkomen en uiteindelijk groeide het orderboek zelfs met 625 miljoen euro, ruim het dubbele van dezelfde periode een jaar eerder.

ASMI denkt dit kwartaal nog eens zo'n 600 miljoen euro aan bestellingen binnen te krijgen, maar stopt daarna met het uitspreken van verwachtingen. In de huidige markt vallen er geen nauwkeurige voorspellingen te doen, geeft het bedrijf aan.

De omzet van ASMI bedroeg 433 miljoen euro tegen 315 miljoen een jaar eerder. In het lopende kwartaal denkt ASMI de omzet nog verder op te kunnen voeren naar tussen de 470 miljoen en 500 miljoen euro.

Door de hogere kosten van materialen daalde de winstmarge wel iets. Toch kwam de nettowinst uit op 129 miljoen euro, terwijl dat een jaar geleden nog 58 miljoen euro was.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

2 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

5 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

6 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden