Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chiptekort remt verkoop elektrische tandenborstels bij Philips

Chiptekort remt verkoop elektrische tandenborstels bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft het afgelopen kwartaal last gehad van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. Zo heeft het zorgtechnologiebedrijf te stellen met het chiptekort, waardoor Philips onder meer niet zoveel elektrische tandenborstels kon verkopen als waar vraag naar was. Ook kampt het bedrijf nog steeds met een grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. De omzet van Philips daalde in het derde kwartaal en de onderneming heeft de verwachtingen voor het hele boekjaar naar beneden bijgesteld.

Volgens topman Frans van Houten duurt het door de problemen in de toeleveringsketen langer voordat Philips orders kan vullen. Hij wees daarnaast op het tekort aan containers in de scheepvaart en de opstoppingen in de havens. Van Houten verwacht dat de "tegenwind in het vierde kwartaal zal aanhouden" waardoor de vergelijkbare omzetgroei en de verbetering van de winstmarge in heel dit jaar waarschijnlijk iets lager zullen zijn dan eerder voorzien.

Philips is onder meer in de Verenigde Staten begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. In totaal gaat het om 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten. Philips heeft in totaal 500 miljoen euro opzij gezet voor de kwestie. Dat is volgens Van Houten genoeg om de apparaten te repareren of te vervangen.

Daling

Er is geen geld opzijgezet voor rechtszaken die zijn aangespannen tegen Philips vanwege de gevaarlijke beademingsapparatuur. Er lopen inmiddels meer dan honderd zaken. Volgens Van Houten is het te vroeg om daar iets over te zeggen en komt er waarschijnlijk volgend jaar uitsluitsel.

De terugroepactie betreft beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, maar ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen. Het gas dat vervolgend vrijkomt, kan kankerverwekkend zijn.

Op vergelijkbare basis zakte de omzet van Philips met 8 procent naar 4,2 miljard euro. Daarbij zijn de resultaten van de vorig jaar verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur niet meegeteld. De verkoop van die divisie werd dit kwartaal afgerond. Philips houdt na onder meer belastingen zo'n 2,5 miljard euro over aan de verkoop van de tak die onder andere koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt. Daardoor wordt de winst van het zorgtechnologiebedrijf dit kwartaal flink beïnvloed. De nettowinst steeg van 340 miljoen euro naar bijna 3 miljard euro.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

22 minuten geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

4 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

4 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

5 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

6 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

6 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

6 uur geleden