Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Chiptekort raakt de land- en tuinbouwsector'

'Chiptekort raakt de land- en tuinbouwsector'

DEN HAAG (ANP) - De land- en tuinbouwsector in Nederland wordt ook geraakt door de tekorten aan computerchips voor machines. De schaarste zorgt onder meer voor vertragingen in levertijden van machines, maar brengt ook de oplevering van kassen in gevaar. Dat zeggen bedrijven en brancheorganisaties uit de sector na een belronde van het ANP. Met name de grotere bedrijven hebben er last van, doordat zij grotere aantallen chips nodig hebben.

Door de coronacrisis is de vraag naar elektronische onderdelen voor apparaten om thuis te werken, zoals smartphones en laptops, fors gestegen. Daardoor heeft bijvoorbeeld de auto-industrie al geruime tijd last van het tekort en moest soms zelfs de productie stilleggen.

AVAG, de brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector, denkt dat de problemen nog wel de rest van het jaar zullen aanhouden. De installaties in de kassen werken namelijk met computerchips. Levertijden voor onderdelen van kassen kunnen nu oplopen tot enkele weken, soms is er helemaal geen beschikbaarheid. AVAG-voorzitter Annie van de Riet zegt dat alle leden aangeven problemen te ondervinden. Ze noemt ook een gebrek aan beschikbare andere grondstoffen, zoals staal en glas, als bijkomend probleem. "Daardoor zijn offertes voor kassen nu beperkt geldig en zijn de prijzen met tientallen procenten gestegen."

Investeringen worden uitgesteld

Van de Riet hoort ook dat opdrachtgevers investeringen beginnen uit te stellen. Als de bouw van een kas vertraging oploopt, kan een tuinder al snel een seizoen en dus inkomsten missen. Op de lange termijn kan een tomaat misschien wel duurder worden, al wordt de verkoopprijs op de wereldmarkt bepaald, en niet door de individuele tuinder, zegt ze.

Reesink, distributeur van onder meer landbouwmachines, zegt dat een deel van de fabrikanten waar het bedrijf mee werkt kampt met langere levertijden van soms maanden en prijsstijgingen van componenten tussen de 10 en 15 procent. Daardoor zijn machines soms tot 7 procent duurder geworden. Het gaat vooral om zelfrijdende machines en tractoren, maar ook melkrobots en spuiters waar veel chips in gebruikt worden. Ook dreigt een tekort aan gps-systemen voor trekkers. De prijsstijgingen zullen klanten wel gaan voelen, zegt een woordvoerster. "Bij de meeste leveranciers hebben we tijdig kunnen schakelen en snel orders geplaatst, dus daar staan we vooraan in de rij."

Stijgende prijzen

Ook Lely, fabrikant van onder meer melkrobots, ziet de beschikbaarheid van benodigde chips "snel afnemen" en levertijden toenemen, waardoor op korte termijn de prijzen stijgen. Tot op heden hoeft Lely de productie nog niet stil te leggen, maar de leveringszekerheid staat wel onder druk.

Erik Pekkeriet, programmamanager Agro Food Robotics bij Wageningen University & Research (WUR), waarschuwt dat de chiptekorten ten koste kunnen gaan van de vernieuwing en verduurzaming in de sector. "Dan kun je achterop raken en andere landen onze voorsprong overnemen, zoals China." Dat is gevaarlijk voor Nederland, zegt Pekkeriet, want een vijfde van alle machines die in Nederland geproduceerd worden zijn gerelateerd aan de landbouw. "Dat is een miljardenbusiness." AVAG-voorzitter Van de Riet is daar minder bang voor, omdat het tekort wereldwijd geldt en Nederland nog steeds voorop loopt qua kennis.

Meer uit Financieel

Merz spreekt zich uit tegen alsnog gebruiken Nord Stream 2-pijp

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.

5 uur geleden
Beleggers zetten Meta en Coinbase lager na nieuws over bedrijven

NEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.

5 uur geleden
Belgische rechtszaak tegen Ryanair om kosten handbagage

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.

6 uur geleden
Bloomberg: Brussel wil waterverbruik in datacenters beperken

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.

6 uur geleden
Trump wil niet dat Apple iPhone-productie naar India verplaatst

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.

6 uur geleden
Hackers eisen 20 miljoen van Coinbase na stelen klantgegevens

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.

7 uur geleden
Bedrijven Rotterdamse haven bezorgd om leveringszekerheid stroom

ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.

8 uur geleden