Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipsector in schijnwerpers op beurzen na handelsupdate Samsung

Chipsector in schijnwerpers op beurzen na handelsupdate Samsung

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken de nieuwe handelsdag met winsten te beginnen. Vooral de chipsector weet de aandacht op zich gericht na de voorlopige handelsupdate van Samsung. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat zette onder andere een beter dan verwachte omzet in de boeken en dat werd door beleggers beloond. Ook andere Aziatische chipbedrijven stonden op winst.

In Amsterdam zal er daarom warme aandacht zijn voor chiptoeleveranciers Besi en ASMI. Ook chipmachinemaker ASML beweegt mogelijk op het succes van de Zuid-Koreanen. Samsung verwacht in het tweede kwartaal een omzetplus van 21 procent. Daarmee nam de onderneming de ergste vrees onder beleggers weg over de impact van de afzwakkende consumentenvraag en de stijgende materiaalkosten die de chipindustrie in de weg zitten. Een sector die goed is voor 550 miljard dollar.

Verder blijft de aandacht uitgaan naar maaltijdbestelbedrijven. De Europese Commissie denkt dat het Duitse Delivery Hero en andere bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen, verboden prijsafspraken maken. Het hoofdkantoor van Delivery Hero in Berlijn is doorzocht. Het in Amsterdam genoteerde Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zegt "voor zover wij weten niet onderzocht te worden door de Europese Commissie". Ingewijden melden dat ook Uber Eats geen onderdeel is van het onderzoek.

Randstad

Uitzender Randstad maakte bekend branchegenoot Finite Group in Australië en Nieuw-Zeeland over te nemen. Een overnameprijs werd niet genoemd. Verder kwam olie- en gasconcern Shell met een update over de verwachte resultaten in het tweede kwartaal.

Ook de luchtvaart weet de aandacht op zich gericht. British Airways, onderdeel van IAG, maakte bekend nog eens 10.300 vluchten te schrappen om de zomerdrukte aan te kunnen. De maatschappij kampt met personeelstekorten. De rijkste man van Duitsland vergrootte zijn belang in het Duitse Lufthansa tot dik 15 procent. Klaus-Michael Kühne is daarmee nu de grootste aandeelhouder van de luchtvaartgroep.

De aandacht van beleggers zal ook uitgaan naar de G20-top op Bali, waar ook Rusland bij aanwezig is. Gastland Indonesië heeft geen gehoor gegeven aan oproepen van westerse mogendheden om Rusland daarvan uit te zonderen. De Russische minister Sergej Lavrov is daarom van de partij.

Meer uit Financieel

Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

46 minuten geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

2 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

2 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

2 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

4 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

5 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

6 uur geleden