Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipsector in focus op Beursplein 5 na cijfers Intel

Chipsector in focus op Beursplein 5 na cijfers Intel

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht op de Amsterdamse beurs gaat vrijdag vooral uit naar de chipbedrijven ASML, ASMI en Besi. Beleggers verwerken de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipmaker Intel. Ook schroefde Intel zijn omzetverwachting voor het gehele jaar op. De verwachtingen voor het lopende kwartaal vielen echter tegen en het aandeel Intel ging donderdag in de nabeurshandel op Wall Street omlaag.

De Amsterdamse AEX-index stevent op basis van de openingsindicatoren af op een lager begin van de handelsdag. De andere Europese beurzen lijken eveneens in het rood te openen. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten vrijdag een gemengd beeld zien.

Op het Damrak kwamen optiekketen GrandVision en vastgoedfonds Wereldhave met resultaten. GrandVision, moederbedrijf van onder meer Pearle, zag de kwartaalomzet licht dalen, maar meldde dat sinds eind maart zo'n 95 procent van de vestigingen weer geopend is. Ook blijft het concern achter de overname door EssilorLuxottica staan. Wereldhave zag de huurinkomsten afgelopen kwartaal dalen door de lockdownmaatregelen. Ook is het bedrijf wat voorzichtiger over de jaarwinst, die naar verwachting aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte zal uitkomen.

Basic-Fit

Ook Basic-Fit staat in de belangstelling. De fitnessketen heeft 204 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van 6 miljoen nieuwe aandelen tegen 34 euro per stuk. Het aandeel sloot donderdag op 35,32 euro. Eerder werd al bekend dat banken met Basic-Fit hadden afgesproken een bestaande kredietfaciliteit met 60 miljoen euro te verhogen als de onderneming het eigen kapitaal zou versterken.

Biotechnoloog Galapagos liet weten dat partner Gilead Sciences een goedkeuringsaanvraag in Japan heeft ingediend voor een extra toepassing van het middel filgotinib. Het gaat om de behandeling van patiënten met matige tot ernstige actieve colitis ulcerosa, een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm. In september 2020 werd het door Galapagos ontwikkelde filgotinib in Japan goedgekeurd voor de behandeling van reumatoïde artritis.

De euro was 1,2028 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 61,87 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 65,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

5 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

12 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

13 uur geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

15 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

15 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

17 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

17 uur geleden