Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipsector centraal op Damrak na cijfers ASML en ASMI

Chipsector centraal op Damrak na cijfers ASML en ASMI

AMSTERDAM (ANP) - Op Beursplein 5 hebben beleggers woensdag opnieuw een drukke cijferdag voor de boeg. Vooral de chipsector staat in de belangstelling na de kwartaalresultaten van ASML en ASMI. Ook andere grote AEX-bedrijven als Heineken, AkzoNobel en Randstad gaven een kijkje in de boeken. Buiten Nederland brachten onder meer het Franse luxeconcern Kering, het Franse supermarktconcern Carrefour, de Zwitserse farmaceut Roche en de Zweedse maker van telecomapparatuur Ericsson de cijfers naar buiten.

De Amsterdamse hoofdindex koerst op basis van de openingsindicatoren af op een vrijwel vlak begin van de handelsdag. Dinsdag wist de AEX nog net boven de 700 punten te blijven. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen woensdag overwegend omlaag door de zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen in de wereld.

Chipmachinemaker ASML is positiever geworden over het hele jaar na een sterk eerste kwartaal. Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar met 30 procent zal toenemen, geholpen door de grote vraag naar zijn systemen nu er wereldwijd chiptekorten zijn. ASMI kwam dinsdag na de slotbel al met resultaten. De chiptoeleverancier profiteerde in het eerste kwartaal ook volop van het chiptekort en rekent voor het huidige kwartaal op een verdere groei. Ook gaat het bedrijf opnieuw eigen aandelen inkopen.

Winst AkzoNobel

Verfconcern AkzoNobel boekte afgelopen kwartaal bijna twee keer zoveel winst als een jaar geleden, dankzij een sterke groei in Azië en kostenbesparingen. Het bedrijf stelde verder op schema te liggen om zijn jaardoelstellingen te behalen. Op 27 april begint Akzo met het eerder aangekondigde nieuwe aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro.

Uitzendconcern Randstad verklaarde qua werk weer op het niveau van voor de crisis te zitten. De onderneming zag in april haar activiteitenniveau uitkomen op dat van 2019. In het eerste kwartaal presteerde het bedrijf met name in Frankrijk en de Verenigde Staten beter dan het zelf had voorzien, ondanks de lockdowns en macro-economisch onzekerheden. In Nederland boekte Randstad een groei van 9 procent.

In Frankfurt gaat de aandacht uit naar Zalando. De Duitse webwinkel kende een sterk begin van het jaar en wist de marktverwachtingen te overtreffen. Door de lockdowns winkelen mensen nog altijd meer online en daarvan profiteert Zalando. Het bedrijf wil op termijn meer dan 10 procent van de totale modemarkt in Europa, nu goed voor zo'n 450 miljard euro, in handen hebben.

De euro was 1,2031 dollar waard, tegenover 1,2037 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 62,19 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 66,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

50 minuten geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

2 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

2 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

4 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

6 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

7 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

8 uur geleden