Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipsector centraal op Damrak na cijfers Applied Materials

Chipsector centraal op Damrak na cijfers Applied Materials

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs staan vrijdag onder meer de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI in de belangstelling. De Amerikaanse fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bracht donderdag na de slotbel op Wall Street beter dan verwachte resultaten naar buiten en lijkt vrijdag flink hoger te gaan openen.

Applied Materials deed vooral goede zaken in China en zag de verkopen daar meer dan verdubbelen. Ook gaf het concern, dat apparatuur levert aan grote chipproducenten als Samsung, TSMC en Intel, een positieve omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. De positieve boodschap van Applied Materials voedt de hoop dat de grote chipmakers hun investeringen weer uitbreiden om de productie op te voeren.

De AEX-index koerst af op een positief begin en ook de andere Europese beurzen lijken hoger te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten vrijdag ook winsten zien. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar de hoop op een spoedige renteverlaging werd aangewakkerd door tegenvallende winkelverkopen in de VS. Doordat Amerikaanse consumenten minder kopen is de kans kleiner dat de inflatie weer wordt aangejaagd en zou de Federal Reserve eerder kunnen beginnen met het verlagen van de rente.

DSM-Firmenich

De Nikkei in Tokio sloot de week 0,9 procent hoger af onder aanvoering van de Japanse chipbedrijven. De Japanse hoofdindex zette daarmee de opmars richting het recordniveau uit 1989 voort. De Hang Seng-index in Hongkong steeg 2,5 procent. In Shanghai was de beurs de hele week dicht door de vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar.

Op het Damrak blijft ook DSM-Firmenich in de belangstelling staan. Het voedings- en gezondheidsbedrijf werd donderdag ruim 11 procent meer waard. Beleggers reageerden verheugd op het plan van het fusieconcern om zijn activiteiten op het gebied van diervoeding af te splitsen, via bijvoorbeeld een beursgang of verkoop. Investeringsbank Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM-Firmenich.

BAM

Ook gaat de aandacht uit naar bouwbedrijf BAM, dat donderdag de beurswaarde met bijna 19 procent zag stijgen. Het concern presteerde vorig jaar veel beter dan verwacht en stelde de eigen ambities voor de komende jaren naar boven bij.

De euro was 1,0761 dollar waard, tegen 1,0757 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder en kostte 78,10 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 82,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

VodafoneZiggo hoopt met voetbalrechten meer klanten te behouden

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo hoopt met het verwerven van de uitzendrechten van de UEFA-voetbalwedstrijden vanaf het najaar meer klanten met een vaste aansluiting aan zich te kunnen binden. Het telecombedrijf raakte de laatste tijd opnieuw veel van deze klanten kwijt.

11 minuten geleden
Opkomst Chinese webshops leidt tot omzetdaling in Europa

BRUSSEL (ANP) - De vijfhonderd grootste Europese webshops hebben vorig jaar een lagere omzet behaald dan het jaar daarvoor. Dit meldt Cross-Border Commerce Europe, een platform voor de Europese onlineretail, in zijn jaarlijkse onderzoek naar de grootste webwinkels van het continent. De omzetdaling komt volgens de studie onder meer door de instabiele economie wereldwijd en door stevige concurrentie van Amerikaanse en opkomende Chinese webshops als Shein en Temu.

38 minuten geleden
Eneco stopt met 'sneller klimaatneutraal'-claim na aandringen ACM

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Eneco stopt met het gebruik van de slogan "sneller klimaatneutraal" in hun reclames na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die claim kan voor onduidelijkheid zorgen bij consumenten over de specifieke duurzaamheidsvoordelen van producten van Eneco, aldus de marktwaakhond. Daarmee is die mogelijk misleidend.

41 minuten geleden
Bouwer BAM hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - BAM ging donderdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. De grootste bouwer van Nederland zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Ook blijven de marktomstandigheden volgens BAM op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rente en politieke onzekerheden. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

1 uur geleden
Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

1 uur geleden
VodafoneZiggo verliest opnieuw veel klanten met vaste aansluiting

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo is in het eerste kwartaal van dit jaar 26.600 consumenten met een vaste aansluiting als klant kwijtgeraakt. Dat komt onder meer door de sterke concurrentie op die markt. Het aantal zakelijke klanten met internetaansluitingen steeg met 3100.

1 uur geleden
ING op kop in lagere AEX, DSM-Firmenich zakt na cijfers 

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak. De bank zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd 4,8 procent hoger gezet.

1 uur geleden