Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipschaarste stuwt winst chipmaker TSMC

Chipschaarste stuwt winst chipmaker TSMC

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - De Taiwanese chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) profiteert van de toegenomen vraag naar chips wereldwijd. De onderneming zag de winst in het eerste kwartaal met bijna een vijfde stijgen, geholpen door de chiptekorten waar onder andere autofabrikanten en leveranciers van pc's mee kampen.

Het nettoresultaat van TSMC steeg met 19 procent tot omgerekend meer dan 4 miljard euro. Kenners hielden al rekening met een hogere winst, maar het resultaat viel nog hoger uit dan verwacht. Eerder was al bekend dat het bedrijf in het eerste kwartaal een recordomzet had behaald.

Vanwege de coronacrisis wordt er veel meer thuisgewerkt en daar zijn chips voor datacentra voor nodig, omdat bedrijven hun software nu in de cloud moeten laten draaien. Ook worden er al een tijd veel meer computers voor thuis en mobiele telefoons verkocht.

Tekort aan productiecapaciteit

De fabrieken van TSMC produceren al enige tijd meer chips dan ze normaal doen. Wereldwijd is er een tekort aan productiecapaciteit om aan de hogere vraag naar chips te voldoen. Het bedrijf investeert de komende drie jaar 100 miljard dollar om zijn productiecapaciteit uit te breiden. Dit jaar gaat het om 30 miljard dollar, waarvan 8,8 miljard dollar in het eerste kwartaal.

Volgens TSMC zullen de chiptekorten, ondanks de inspanningen nog enige tijd aanhouden. Volgens topman C.C. Wei kan dit mogelijk nog in 2022 het geval zijn.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

3 uur geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

5 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

6 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

7 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

8 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

9 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

9 uur geleden