Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chips en chemie geven Zuid-Koreaanse export een boost

Chips en chemie geven Zuid-Koreaanse export een boost

SEOUL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Zuid-Koreaanse export is in oktober met bijna een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Vooral de uitvoer van chips en chemieproducten zorgden voor de toename, zo meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel. Evengoed was de exportplus minder sterk dan verwacht, wat aantoont dat de problemen in de leveringsketen zijn weerslag hebben gehad op de cijfers.

Het was voor Zuid-Korea de twaalfde maand op rij dat de export steeg. De export van chips steeg in oktober met bijna 29 procent op jaarbasis.

Het land is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland in Azië. Door het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Zuid-Korea is de handel tussen Nederland en het Aziatische land de laatste jaren opgebloeid. Vorig jaar werd door Nederland voor 4,1 miljard euro aan goederen uit Zuid-Korea ingevoerd.

Importstijging

Tegenover de exportgroei van Zuid-Korea stond een importstijging van bijna 38 procent. Ook voor Nederland is Zuid-Korea een belangrijk afzetland. In coronajaar 2020 ging het om 6,5 miljard euro aan totale uitvoer.

Dan gaat het met name om gespecialiseerde machines, elektrische apparaten en instrumenten die in de wetenschap worden gebruikt. Vanuit Zuid-Korea worden met name auto's, elektrische apparaten en farmaceutische producten naar Nederland verscheept.

Het optimisme dat uit het handelsrapport van het Koreaanse ministerie sprak, werd deels tenietgedaan door een apart rapport van marktonderzoeker IHS Markit. Daaruit bleek dat de verwerkende industrie in oktober nauwelijks was gegroeid ten opzichte van een maand eerder. Volgens kenners heeft dat te maken met de aanhoudende problemen in de leveringsketen en grondstoftekorten.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

4 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

4 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

4 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

6 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

7 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

8 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

8 uur geleden