Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmakers Nvidia en AMD zakken op lager Wall Street

Chipmakers Nvidia en AMD zakken op lager Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikanten Nvidia en AMD behoorden donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het nieuws dat de twee bedrijven van de Amerikaanse overheid geen geavanceerde chips, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, meer mogen verkopen aan China.

Nvidia verloor ruim 6 procent en AMD daalde bijna 4 procent. Andere chipbedrijven als Micron Technology en Qualcomm leverden tot ruim 3 procent in.

De graadmeters op Wall Street zakten ook op de eerste dag van september verder weg. De vrees dat de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijft verhogen om de inflatie in te dammen hield de markten in de greep. Beleggers vrezen dat de hogere rentetarieven een recessie zullen veroorzaken. Ook een lockdown in de Chinese miljoenenstad Chengdu vanwege een uitbraak van het coronavirus drukt de stemming op de aandelenmarkten. De stad met zo'n 16 miljoen inwoners ligt in het midden van het land en is een belangrijk economisch centrum.

Arbeidsmarkt

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,6 procent lager op 31.317 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 3925 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1 procent tot 11.691 punten. De hoofdindices koersen daarmee af op de vijfde verliesdag op rij. In augustus raakten de Amerikaanse beurzen al meer dan 4 procent kwijt.

Beleggers verwerkten daarnaast nog nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen was vorige week lager dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vrijdag brengt de Amerikaanse overheid het belangrijke banenrapport naar buiten. Dat rapport is van belang omdat de werkgelegenheid een belangrijke rol speelt in het rentebeleid van de centrale bank. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om de rente flink te verhogen.

Ford

Ford verloor 2,5 procent. De autofabrikant roept bijna 200.000 SUV's terug in de VS vanwege brandgevaar. Campbell Soup verloor 4,6 procent. De kwartaalresultaten van de soepproducent lagen in lijn met de marktverwachtingen. De maker van netwerkapparatuur Ciena ging ruim 6 procent onderuit na tegenvallende resultaten. Het bedrijf spreekt van een sterke vraag naar zijn producten, maar de omzet staat onder druk door een tekort aan onderdelen.

De euro was opnieuw minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9982 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent goedkoper op 87,29 dollar per vat. Brentolie kostte 2,3 procent minder op 93,45 dollar.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

1 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

4 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

5 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

7 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

8 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden