Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmaker AMD stijgt op afwachtend Wall Street na resultaten

Chipmaker AMD stijgt op afwachtend Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - Advanced Micro Devices (AMD) werd woensdag 5,5 procent hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse chipproducent zag de omzet het afgelopen kwartaal sterk stijgen dankzij een grotere vraag naar chips voor datacenters en spelcomputers. Wel kampt het bedrijf met een afzwakkende markt voor pc's.

Airbnb zakte 5,7 procent. Het woningverhuurplatform behaalde afgelopen kwartaal recordresultaten omdat mensen veel meer overnachtingen en uitjes boekten na het opheffen van de coronamaatregelen. Wel verwacht Airbnb dat die groei in het vierde kwartaal wat zal afzwakken. Dat nieuws viel slecht bij beleggers.

De beurshandel staat verder vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal waarschijnlijk het rentetarief opnieuw verhogen met 0,75 procentpunt om de hoge inflatie te bestrijden. Beleggers zijn met name benieuwd wat centralebankpresident Jerome Powell gaat zeggen over de omvang van de toekomstige rentestappen.

Financiële markten

Op de financiële markten wordt gehoopt dat de Fed in de komende maanden zal overgaan op kleinere rentestappen. Salarisstrookverwerker ADP meldde woensdag echter dat het aantal banen in de Amerikaanse private sector in oktober sterker is toegenomen dan verwacht. Vrijdag komt het officiële banenrapport van de overheid naar buiten. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om de rente stevig te blijven verhogen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent lager op 32.540 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 3.840 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 10.856 punten.

Verwachtingen

Estée Lauder verloor bijna 6 procent. Het cosmeticaconcern boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De verwachtingen voor de rest van het jaar vielen echter tegen.

CVS Health klom 4 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Het gezondheidszorgbedrijf bevestigde ook een schikking te hebben getroffen van zo'n 5 miljard dollar met betrekking tot de rechtszaken over de rol van het bedrijf in de opiatencrisis in de VS.

Mondelez steeg 2,5 procent. Het bedrijf achter chocolademerken als Oreo, Milka, Cadbury en Toblerone verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar dankzij sterke verkopen in het afgelopen kwartaal.

Yum! Brands won ruim 1 procent. De eigenaar van fastfoodketens als Taco Bell, KFC en Pizza Hut boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht, maar de winst viel wat tegen.

Apple verloor 0,4 procent. De Chinese autoriteiten kondigden een lockdown van zeven dagen aan voor het gebied rond de fabriek van Foxconn in de Chinese stad Zhenzhou. In de fabriek worden iPhones gemaakt voor Apple.

Meer uit Financieel

Productie Nederlandse industrie blijft dalen

DEN HAAG (ANP) - De productie van de Nederlandse industrie is in april met 3,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande negen maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

27 minuten geleden
Export van Nederlandse goederen was vorig jaar minder waard

DEN HAAG (ANP) - De totale waarde van de export van 'Made in Holland'-producten is vorig jaar met ruim 5 procent gedaald ten opzichte van 2022. Er werd voor 19 miljard euro minder aan Nederlandse producten uitgevoerd dan een jaar eerder, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

43 minuten geleden
Beursweek in het teken van rentebesluit Federal Reserve

DEN HAAG (ANP) - Beleggers wereldwijd kijken deze week vooral naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Daar vergadert de Federal Reserve dinsdag en woensdag over het rentebeleid. Op de financiële markten wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief opnieuw onveranderd laat. Na afloop geeft Fed-president Jerome Powell tijdens een persconferentie mogelijk meer inzicht over wanneer de rente wel omlaag gaat.

15 uur geleden
Aramco plaatst meerderheid aandelen bij buitenlandse investeerders

RIYAD (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste deel van de aandelen die Saudi Aramco vorige week in de verkoop heeft gedaan, is ondergebracht bij internationale investeerders. Dat heeft het Saudische staatsolieconcern zondag gemeld. De verkoop van de aandelen moest ruim 11 miljard dollar opbrengen.

19 uur geleden
Bronnen: Volvo verplaatst autoproductie van China naar België

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De productie van elektrische auto's door Volvo Car wordt verplaatst van China naar België. Daarmee sorteert de Zweedse autofabrikant voor op het aanstaande besluit van de Europese Unie, om al dan niet de importtarieven voor Chinese fabrikanten van elektrische auto's te verhogen.

21 uur geleden
Dag van de Bouw trekt ruim 73.000 bezoekers

ZOETERMEER (ANP) - Ruim 73.000 mensen hebben zaterdag op de Dag van de Bouw bouwplaatsen bezocht die normaal voor het publiek gesloten zijn, meldt organisator Bouwend Nederland. De branchevereniging wil met de openstelling meer begrip kweken voor de bouw en laten zien hoe divers de sector is.

1 dag geleden
Colombia stopt steenkoolverkoop aan Israël om 'genocide' in Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia schort de verkoop van steenkool aan Israël op "zolang het land de volkerenmoord in de Gazastrook voortzet". Dit heeft de sociaaldemocratische president Gustavo Petro aangekondigd. Hij heeft Israël er al eerder van beschuldigd genocide te plegen op de Palestijnse bevolking van de kleine kuststrook. Daarom verbrak hij begin mei de diplomatieke betrekkingen met Israël.

1 dag geleden