Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmachinemaker ASML zet AEX op flinke winst

Chipmachinemaker ASML zet AEX op flinke winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet woensdag een sterk herstel zien na de koersval aan het begin van de week. De stemming werd gesteund door een goed ontvangen kwartaalbericht van zwaargewicht ASML. De chipmachinefabrikant verhoogde zijn omzetverwachting en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Beleggers waren minder enthousiast over de resultaten van verfconcern AkzoNobel en stuurden het aandeel lager.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,7 procent op 734,11 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 1025,67 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,7 procent.

ASML kreeg er 3,3 procent bij. Het concern uit Veldhoven zag zijn orderboek in het afgelopen kwartaal bijna verdubbelen door de krapte op de chipmarkt. Topman Peter Wennink verwacht dat de vraag de komende tijd hoog blijft. ASML rekent nu voor heel 2021 op een omzetgroei van circa 35 procent en gaat voor 9 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. De chipbedrijven ASMI en Besi gingen mee omhoog en wonnen tot 3,5 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel voerde de schaarse dalers aan in de AEX met een min van 3,3 procent. De verfmaker boekte in het tweede kwartaal fors meer omzet en winst dankzij een stijgende wereldwijde vraag naar verf, maar beleggers hadden op meer gerekend. Bij de update over het eerste kwartaal wees topman Thierry Vanlancker al op een stijging van grondstofprijzen. Die ontwikkeling zette zich in het tweede kwartaal door. De hogere prijzen worden doorberekend aan de consument.

In de MidKap gingen winkelvastgoedfonds Eurocommercial Properties, laadpalenfabrikant Alfen en ABN AMRO aan kop met plussen van ruim 3 procent. Speciaalchemiebedrijf Corbion kampte met een adviesverlaging door Barclays en sloot de rij met een verlies van 7,6 procent. Op de lokale markt won beddenverkoper Beter Bed 1,8 procent na publicatie van de halfjaarcijfers.

Daimler

SAP zakte 2 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen, maar verhoogde desondanks de verwachtingen voor dit jaar. Daimler verloor 0,9 procent. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz verwacht ook in de tweede jaarhelft last te houden van chiptekorten. Daardoor zullen er dit jaar minder auto's worden verkocht dan het Duitse concern aanvankelijk had verwacht.

De Britse kledingverkoper Next kreeg er 8 procent bij in Londen dankzij een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar. In Zürich klom Novartis 0,8 procent. De Zwitserse farmaceut boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst.

De euro was 1,1772 dollar waard, tegen 1,1764 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 68,02 dollar. Brentolie klom 1,3 procent in prijs tot 70,24 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

20 minuten geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

39 minuten geleden
Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

1 uur geleden
De Hypotheker: hypotheekrente voor langere duur zakt dit jaar nog

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De rentes op hypotheken van langere duur gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

1 uur geleden
Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een opsplitsing van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is "dringend nodig" en zou de koers van het aandeel een flinke impuls kunnen geven. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi in een rapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

1 uur geleden
Topman AF-KLM: kijken naar vervanging meer oudere toestellen

ISTANBUL (ANP) - Air France-KLM wil nog meer verouderde toestellen voor de langere afstand gaan vervangen door brandstofzuinigere vliegtuigen nu de luchtvaart sterk herstel laat zien van de coronacrisis en er weer veel meer vraag is naar reizen. Dat heeft topman Ben Smith van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gezegd tegen persbureau Bloomberg op de jaarlijkse vergadering van brancheorganisatie IATA in de Turkse stad Istanbul.

2 uur geleden
Beurswaarde streamingplatform Viaplay ruimschoots gehalveerd

AMSTERDAM (ANP) - Viaplay heeft maandag ruim de helft van zijn beurswaarde zien verdampen op de beurs in Stockholm. Het Zweedse streamingplatform, dat in Nederland onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar vanwege de verslechterde marktomstandigheden en trok zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn in. Ook stapt topman Anders Jensen per direct op. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann.

3 uur geleden