Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmachinemaker ASML stijgt op Damrak na koopadvies

Chipmachinemaker ASML stijgt op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML behoorde woensdag tot de sterkste stijgers op het Damrak dankzij een koopadvies van de Zwitserse bank UBS. Ook de andere chipbedrijven ASMI en Besi lieten stevige winsten zien en hielpen de AEX-index weer vooruit. Beleggers bleven verder terughoudend in afwachting van het inflatiecijfer van de eurozone.

De consumentenprijzen in het eurogebied zijn naar verwachting opnieuw flink toegenomen, mede door de sterke stijging van de gasprijs. Het CBS meldde alvast dat de inflatie in Nederland deze maand volgens de Europese rekenmethode is uitgekomen op 13,6 procent. In juli was dat nog 11,6 procent.

De inflatie speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank heeft de rente in het eurogebied al verhoogd met 0,5 procentpunt om de hoge inflatie te bestrijden. Verschillende beleidsmakers van de ECB, waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hebben al gehint op een stevige renteverhoging in de eurozone.

Ahold Delhaize

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 695,96 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 935,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs bleven vrijwel vlak. Londen daalde 0,1 procent.

ASMI, Besi en ASML stegen tot 4 procent. Ook supermarktconcern Ahold Delhaize (plus 1,7 procent) stond in de kopgroep van de AEX, dankzij een koopadvies door analisten van Bryan Garnier. Techinvesteerder Prosus deed eveneens goede zaken en dikte 2,8 procent aan. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 1,2 procent.

AkzoNobel daalde 0,3 procent. Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van het verfconcern verlaagd. Philips verloor 0,9 procent. Het zorgtechnologiebedrijf moet een boete betalen van 4,2 miljoen euro aan de Amerikaanse overheid omdat het bedrijf het leger niet goed had geïnformeerd over aanpassingen aan bepaalde producten. Philips leverde de Amerikaanse strijdkrachten apparaten voor de controle van de hartslag van patiënten.

Gamebedrijf

Bij de kleinere bedrijven steeg Azerion 1,5 procent. Het Nederlandse gamebedrijf boekte in het tweede kwartaal bijna dubbel zo veel omzet als een jaar eerder. Het bedrijf wist meer advertentieruimte binnen zijn gratis spelletjes voor mobiele telefoons te verkopen.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde 1,0014 dollar. De olieprijzen veerden wat op na de forse daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 92,10 dollar. Brentolie kostte ook een half procent meer, op 99,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

6 minuten geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

29 minuten geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

58 minuten geleden
Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van een dag eerder. Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na bekendmaking van een grote investering om de Amerikaanse activiteiten uit te breiden.

1 uur geleden
Wereldbank wil 100 miljoen Afrikanen van stroom voorzien

ZANZIBAR (ANP/BLOOMBERG) - De Wereldbank streeft ernaar om 100 miljoen mensen in Afrika tegen 2030 van elektriciteit te voorzien. Daarvoor is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking van plan 5 miljard dollar (omgerekend zo'n 4,6 miljard euro) uit te trekken, zegt Wereldbank-voorzitter Ajay Banga.

2 uur geleden
Orders voor Duitse fabrieken onverwacht gedaald

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - Fabrieken in Duitsland hebben in oktober onverwacht minder orders gekregen. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis gingen de orders met 3,7 procent omlaag in vergelijking met de voorgaande maand. Economen hadden in doorsnee op een lichte plus van 0,2 procent gerekend.

2 uur geleden
Reisconcern TUI heeft recordjaar achter de rug

HANNOVER (ANP) - Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

2 uur geleden